Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3560 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 163 g
Tuky 275 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechy udělají z každého jídla dobrotu, dokonce i z cibule. A co teprve, když přidáte chilli, tymián a sýr feta.

Suroviny

cibule 2 ks
střední
olivový olej 2 PL
sýr feta 200 g
rozdrobený
strouhanka 50 g
čerstvá
chilli paprička 1 ks
bez semen, nadrobno
sušená rajčata 6 ks
okapaná, nasekaná
tymián 0.5 ČL
tymián 2 ČL
odrhnuté lístky
petrželka 2 PL
nasekaná
vlašské ořechy 70 g
nasekané
vejce 1 ks
rozšlehané
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Z cibulí oloupejte slupku a první vrstvu. Velké cibule horizontálně přepulte, u malých jen seřízněte horní třetinu. Pomocí ostrého nožíku a lžičky vyberte několik vnitřních vrstev. Vyložte spodek každé vydlabané cibulové půlky kouskem jedné z  odstraněných vrstev, abyste zpevnili dno. Rozložte cibule řezem nahoru do zapékací nádoby. Postříkejte je vodou, trochu pokapejte olejem, zapékací nádobu pevně uzavřete alobalem a pečte 45–50 minut doměkka.

2 Mezitím nakrájejte odstraněné části cibulí nadrobno a opečte je v pánvi na oleji za občasného míchání dozlatova; stačit by mělo šest až osm minut. Sejměte a nechte vychladnout. Pak promíchejte s polovinou sýra feta, se strouhankou, chilli, se sušenými rajčaty, tymiánovými lístky, petrželkou, ořechy a s vejcem. Osolte, opepřete.

3 Zvyšte teplotu v troubě na 190 °C. Rozdělte náplň do předpečených cibulí, posypte zbylým sýrem feta a poházejte snítkami tymiánu. Pokapejte olivovým olejem a pečte ještě asi 25 minut, až bude náplň bublat a feta zezlátne.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit