Když jsem šla prvně na trh, viděla jsem tam prodávat chlazené pštrosí krky z moravské farmy. Řekla jsem si, že by se dobře hodily na vývar. A opravdu – pštrosí vývar chutná podobně jako ten z hovězího masa nebo z kachních krků. Zeleninové natě použijte jen tehdy, když jsou zdravé a krásně zelené – poškozené či zažloutlé vyhoďte.
Suroviny
1 Maso omyjte, pokud je to potřeba, vložte do hrnce, zalijte zhruba 2,5 litru studené vody, přidejte natě, cibulky a česnek i koření, osolte, přiveďte k varu a cca 2,5 hodiny zvolna vařte pod pokličkou. Odstraňujte přitom sražené bílkoviny (pěnu), které se objevují na hladině.
2 Až se bude maso snadno oddělovat od kostí, vývar sceďte a vraťte do hrnce. Maso oberte a nakrájejte či natrhejte. Prohřejte, rozdělte do talířů či misek a podávejte pořádně posypané nasekanými bylinkami a s čerstvým chlebem.