Do tohohle jednoduchého koláče jsme se zakoukali u našich severních sousedů na první pohled. Učarovalo nám minimum použitých surovin, skvělá chuť a hravý postup. Vsadíme se, že kombinace máslového těsta dvou barev, kyselého džemu a sladkého sněhu si získá i vás.
Suroviny
Postup
Připravte těsto. Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte polovinu cukru a prášek do pečiva. Přidejte studené máslo, společně nasekejte příborovým nožem. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky zapracujte spolu se smetanou do těsta. Vypracované těsto rozdělte na poloviny a do jedné zapracujte kakao. Tmavé těsto uložte do lednice. Světlé těsto dále rozdělte na dvě části, obě uložte na 20 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C. Plech o rozměrech 20 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Polovinu světlého těsta vyválejte tak, aby pokryla celé dno připraveného plechu. Propíchejte ho vidličkou. Plát v plechu rovnoměrně potřete džemem. Tmavé těsto nastrouhejte na hrubém struhadle a rovnoměrně rozprostřete na džem.
Bílky ušlehejte se zbytkem cukru do lesklého pevného sněhu. Rozetřete ho na tmavé těsto. Sníh roznoměrně posypte zbylým světlým těstem nastrouhaným na hrubém struhadle.
Pečte asi 45 minut dozlatova.
Recept i fotografie převzaty z Moje Gotowanie.