Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polský strouhaný koláč
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 20
Do 90 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3600 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 480 g
Tuky 160 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tohohle jednoduchého koláče jsme se zakoukali u našich severních sousedů na první pohled. Učarovalo nám minimum použitých surovin, skvělá chuť a hravý postup. Vsadíme se, že kombinace máslového těsta dvou barev, kyselého džemu a sladkého sněhu si získá i vás.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 5 g
máslo 200 g
vejce 6 ks
rybízový džem 120 g
nebo jiný výrazný

Postup

1

Připravte těsto. Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte polovinu cukru a prášek do pečiva. Přidejte studené máslo, společně nasekejte příborovým nožem. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky zapracujte spolu se smetanou do těsta. Vypracované těsto rozdělte na poloviny a do jedné zapracujte kakao. Tmavé těsto uložte do lednice. Světlé těsto dále rozdělte na dvě části, obě uložte na 20 minut do lednice.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Plech o rozměrech 20 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Polovinu světlého těsta vyválejte tak, aby pokryla celé dno připraveného plechu. Propíchejte ho vidličkou. Plát v plechu rovnoměrně potřete džemem. Tmavé těsto nastrouhejte na hrubém struhadle a rovnoměrně rozprostřete na džem. 

3

Bílky ušlehejte se zbytkem cukru do lesklého pevného sněhu. Rozetřete ho na tmavé těsto. Sníh roznoměrně posypte zbylým světlým těstem nastrouhaným na hrubém struhadle.

4

Pečte asi 45 minut dozlatova.

Recept i fotografie převzaty z Moje Gotowanie.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín