Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

„Pribináček“ s hruškou (Panna cotta z podmáslí)

„Pribináček“ s hruškou (Panna cotta z podmáslí)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

„Pribináček“ s hruškou (Panna cotta z podmáslí)

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5828 kcal
Bílkoviny 370 g
Sacharidy 647 g
Tuky 182 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pribináček, to je pro mě návrat do dětství. A i když nejde o tvarohový krém, ale panna cottu, stačí první lžička, a jste rázem ve stroji času,“ představuje svůj recept šéfkuchař Pavel Býček.

Suroviny

Na panna cottu
želatina 2,5 plátku
podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
Na hrušky
+ 3 lžíce navíc na karamel
ze 2 pomerančů, oloupaná v pruzích bez bílé části
podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
badyán 2 hvězdičky
skořice 1 svitek
kardamom 4 tobolka
podrcené
2 na pošírování a 1 s hezkou zelenou slupkou na ozdobu
slivovice
na pokapání
máta lístky
na ozdobení

Postup

1

Na panna cottu nechte v misce se studenou vodou nabobtnat želatinu. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku i samotný lusk a svařte, až se cukr rozpustí. Do teplé, ale nikoli vroucí smetany přidejte vymačkanou a nabobtnalou želatinu. Zamíchejte, aby se želatina rozpustila. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak přilijte podmáslí a promíchejte. Rozlijte směs do mističek, zakryjte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 4 hodiny, raději však přes noc.

2

Na pošírované hrušky vlijte do rendlíku 500 ml vody. Přidejte 250 g cukru, pomerančovou kůru a koření a svařte na sirup. Pak stáhněte teplotu, aby se sirup nevařil, ale jen občas se u dna udělala bublinka. Hrušky oloupejte a nakrájejte na slabší klínky. Vložte je do sirupu a pošírujte cca 15–20 minut podle pevnosti hrušek. Hotové hrušky musejí být měkké, ale nesmějí se rozpadat. Nechte hrušky v sirupu vychladnout.

3

Připravte karamelizované ořechy. Do rendlíku vložte 3 lžíce cukru na karamel a ořechy. Zahřívejte a přitom potřásejte rendlíkem, až se cukr začne rozpouštět a ořechy se ve směsi obalí. Nechte zchladnout, pak nasekejte nahrubo.

4

Vyjměte hrušky ze sirupu a nechte okapat. Pár klínků si nechte na ozdobu každé porce, zbytek nakrájejte na kostičky, promíchejte s karamelizovanými vlašskými ořechy a pokapejte slivovicí.

5

Na ztuhlou panna cottu v misce nandejte kostičky hrušky s ořechy a navrch dejte zbylé plátky pošírované hrušky. Pokud chcete, můžete je předtím navíc krátce opálit flambovací pistolí, aby lehce zkaramelizovaly. Čerstvou hrušku s hezkou slupkou nakrájejte na tenké klínky a ozdobte jimi misky. Na závěr troškou sirupu z pošírování vypláchněte rendlík od karamelizovaných ořechů a vzniklou lehce karamelovou šťávou polijte panna cottu. Podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč