Pošírování: Pošírovaný pstruh se zadělávaným pórkem

Pošírování: Pošírovaný pstruh se zadělávaným pórkem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7737 kcal
Bílkoviny 182 g
Cukr 318 g
Tuky 608 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás v ní učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její pravidla, můžete si už recepty tvořit sami a vařit přesně to, na co máte právě chuť.

Suroviny

Na pstruha
pstruh 4 filety
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 hrst
malá, čerstvé, podle chuti (listová petržel, estragon, kopr), nasekaných nadrobno
Na rybí várku
vývar 500 ml
nebo kuřecího vývaru
kosti
z ryby, kůže (pokud zbyly)
bobkový list 3 ks
nové koření 10 kuliček
víno bílé 200 ml
citron 0.5 ks
nakrájeného na kousky stonky z bylinek, které jste použili na pstruha
šalotka 1 ks
menší, překrojená napůl
česnek 2 stroužky
Na zadělávaný pórek
pórek 600 g
máslo 120 g
víno bílé 200 ml
smetana ke šlehání 480 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
špetka
vanilková semínka
kopr 200 g
na koprový olej
slunečnicový olej 250 ml

[[nid:33853]]

POŠÍROVÁNÍ

Pošírování je úprava, při níž se suroviny tepelně opracovávají v tekutině (tzv. várce) pod bodem varu, zpravidla 70–90°C podle použité suroviny. Várku na pošírování lze různě dochucovat kořením, bylinkami, zeleninou... Musí být chuťově výrazná, aby pošírovanou potravinu během vaření vhodně dochutila. Vzhledem k nízké teplotě máte během procesu větší kontrolu a snižujete riziko převaření, především u náročnějších potravin, které se pošírují nejčastěji. Jsou to ryby, kuřecí maso či ovoce (jablka, hrušky atp.), ale pošírovat můžete kromě minutkových mas i ta tužší, která se nakonec dopékají kvůli barvě. Při pošírování ovoce se várka sladí (cca 500 g cukru na litr vody nebo vína) a jako koření je skvělá skořice, badyán, zázvor či pomerančová kůra. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit