0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf na česneku

Rostbíf na česneku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rostbíf na česneku

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5207 kcal
Bílkoviny 435 g
Sacharidy 122 g
Tuky 324 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý rostbíf připravíte jen z dokonale odleželého masa. Jeho chuť pak bude nezapomenutelná!

Suroviny

sójová omáčka 2 PL
vinný ocet červený 1 PL
olivový olej 6 PL
víno červené 1 PL
česnek 9 stroužků
oloupané, 4 prolisované, 5 v celku
roštěnec 2 kg
lze nahradit svíčkovu z mladého býka
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalotka 10 ks
rozmarýn 1 svazek
čerstvý
houby 350 g
čerstvé, mix ideálně z lišek, hlívy ústřičné a ryzců, přepůlené nebo celé
sůl
pepř

1 Smíchejte sójovou omáčku, víno,ocet a 3 lžíce oleje s pěti drcenými stroužky česneku. Dejte stranou. Maso očištěte, odblaňte a zbavte tuku a vydatně opepřete, osolte (až přesolte) a vložte do silnějšího plastového sáčku. Přelijte marinádou a nechte přes noc v ledničce. Marinování rostbífu přes noc je ideální, v časové tísni však postačí i hodina. Bojíte-li se krvavé varianty, přidejte při pečení deset minut navíc.

2 Následující den maso vyndejte z lednice a nechte pár hodin stát při pokojové teplotě. Pak ho vyjměte z marinády, osušte a znovu osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 200 °C. V těžké velké pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso. Vyndejte ho, vložte do pekáčku, přidejte šalotky, posypte polovinou rozmarýnu a pečte 25 minut.

3 Mezitím připravte houby. Smíchejte je se zbytkem oleje, sójovou omáčkou, se stroužky česneku a rozmarýnem. Směs vsypte do hlubšího plechu na pečení, osolte a pečte 15 minut. Servírujte s plátky rostbífu.

NĚCO NAVÍC
Škola vaření: rostbíf - naučíme vás připravit voňavý, šťavnatý, prostě dokonalý rostbíf.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit