Salát se slaninou, baby špenátem a rajčátky

Salát se slaninou, baby špenátem a rajčátky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát se slaninou, baby špenátem a rajčátky

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1615 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 192 g
Tuky 58 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Osvědčená kombinace opečené slaniny, špenátu a rajčat funguje i v těstovinovém salátu. Jemný dresink ze zakysané smetany s majonézou a hořčicí všechny chutě krásně podtrhne. 

Suroviny

slanina 100 g
snídaňová (americká)
cibule červená 0.5 ks
na tenká kolečka
vinný ocet červený 60 ml
sůl
farfalle 230 g
těstovin typu mašličky
rajčata cherry 300 g
baby špenát 125 g
1 vanička
pažitka 1 PL
nasekaná
Na dresink
zakysaná smetana 200 g
majonéza 1 PL
hořčice medová 1 PL

Postup

1

Troubu rozehřejte na 160°C. Na plech dejte pečicí papír a vyskládejte plátky slaniny. Slaninu zatižte dalším těžším (skleněným či keramickým) pekáčem s rovným dnem, který se na plech vejde a zakryje všechny plátky slaniny. Vložte do trouby a nechte 30 minut zvolna vykřupat.

2

Cibuli zalijte octem a nechte po dobu pečení slaniny marinovat. Mezitím uvařte podle návodu na obalu ve velkém množství vroucí osolené vody těstoviny. Slijte je a propláchněte studenou vodou.

3

Slaninu vyndejte, vypečený tuk (nebo jeho část) opatrně slijte na pánev a znovu rozehřejte, pak na něm prudce opečte rajčátka. Rajčátka vyndejte z pánve. Cibuli vyjměte z octa a nechte okapat.

4

Prošlehejte suroviny na dresink, pokud chcete, můžete jej dochutit troškou octa z nakládané cibule. Dresink smíchejte s těstovinami, přidejte špenát a cibuli. Na talířích doplňte nalámanými plátky slaniny a rajčátky a posypte pažitkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit