Osvědčená kombinace opečené slaniny, špenátu a rajčat funguje i v těstovinovém salátu. Jemný dresink ze zakysané smetany s majonézou a hořčicí všechny chutě krásně podtrhne.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 160°C. Na plech dejte pečicí papír a vyskládejte plátky slaniny. Slaninu zatižte dalším těžším (skleněným či keramickým) pekáčem s rovným dnem, který se na plech vejde a zakryje všechny plátky slaniny. Vložte do trouby a nechte 30 minut zvolna vykřupat.
Cibuli zalijte octem a nechte po dobu pečení slaniny marinovat. Mezitím uvařte podle návodu na obalu ve velkém množství vroucí osolené vody těstoviny. Slijte je a propláchněte studenou vodou.
Slaninu vyndejte, vypečený tuk (nebo jeho část) opatrně slijte na pánev a znovu rozehřejte, pak na něm prudce opečte rajčátka. Rajčátka vyndejte z pánve. Cibuli vyjměte z octa a nechte okapat.
Prošlehejte suroviny na dresink, pokud chcete, můžete jej dochutit troškou octa z nakládané cibule. Dresink smíchejte s těstovinami, přidejte špenát a cibuli. Na talířích doplňte nalámanými plátky slaniny a rajčátky a posypte pažitkou.