Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný nákyp z mazance
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slaný nákyp z mazance

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2923 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 284 g
Tuky 130 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mazanec naslano? A proč ne! Mazanec je podobný briošce a se sýrem a šunkou mu to sluší. Zapečte ho ve formě slaného nákypu a uvidíte, jak si královsky pochutnáte.

Související recepty

Suroviny

+ na vymazání
nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
nakrájené na kostičky, nebo šunka, nakrájená na kostičky
pečivo 400 g
mazanec nebo brioška, na plátky
sýr 200 g
nastrouhaný (ideální je kombinace comté, který je jemný, a nějakého výraznějšího – čedar, parmazán, old holland, gruyère...)
vejce 5 ks
mléko 500 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián snítky
čerstvý
pepř růžový
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte máslem.

2

Na másle zvolna opékejte cibuli, aby zesklovatěla, přidejte šunku či uzené a opékejte dozlatova. Vmíchejte česnek a ještě chvíli opékejte. Dejte stranou.

3

Plátky mazance skládejte do zapékací formy a prokládejte směsí šunky a cibule a sýrem. V míse prošlehejte vejce a mléko, osolte, opepřete a vše směsí zalijte. Navrch přidejte tymián. Dejte do trouby a pečte cca 30 minut. Posypte červeným pepřem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...