Mazanec naslano? A proč ne! Mazanec je podobný briošce a se sýrem a šunkou mu to sluší. Zapečte ho ve formě slaného nákypu a uvidíte, jak si královsky pochutnáte.
Suroviny
máslo
1
PL
+ na vymazání
cibule
2
ks
nakrájené nadrobno
česnek
3
stroužky
nakrájené nadrobno
uzené maso
150
g
nakrájené na kostičky, nebo šunka, nakrájená na kostičky
pečivo
400
g
mazanec nebo brioška, na plátky
sýr
200
g
nastrouhaný (ideální je kombinace comté, který je jemný, a nějakého výraznějšího – čedar, parmazán, old holland, gruyère...)
vejce
5
ks
mléko
500
ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián
snítky
čerstvý
pepř růžový
čerstvě mletý
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte máslem.
2
Na másle zvolna opékejte cibuli, aby zesklovatěla, přidejte šunku či uzené a opékejte dozlatova. Vmíchejte česnek a ještě chvíli opékejte. Dejte stranou.
3
Plátky mazance skládejte do zapékací formy a prokládejte směsí šunky a cibule a sýrem. V míse prošlehejte vejce a mléko, osolte, opepřete a vše směsí zalijte. Navrch přidejte tymián. Dejte do trouby a pečte cca 30 minut. Posypte červeným pepřem a podávejte.