Smažená treska s medovo-harissovou omáčkou

Smažená treska s medovo-harissovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1854 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 140 g
Tuky 85 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemnou bílou rybu skvěle doplňuje sladce pikantní omáčka. 

Suroviny

treska 500 g
lze nahradit jinou bílou pevnou rybou
brambory šťouchané 500 g
zbylé vychladlé, nebo uvařit 500g moučných brambor-rozmačkat s kouskem másla, nechat vychladnout
česnek 4 stroužek
podrcené
jarní cibulka svazek
na jemná kolečka
petrželka svazek
malý, lístky najemno
kopr svazek
malý, lístky najemno
limeta 1 ks
šťáva + klínky k servírování
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 3 PL
vrchovaté
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na smažení
Na omáčku
2 PL
pasta harissa (v je použita speciální s růžovými lístky, ale postačí i obyčejná)
med 4 PL

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Rybu položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut podle velikosti. Hotovou rybu vyjměte z trouby, z masa odstraňte kůži a vyberte všechny kosti. Maso rozmačkejte vidličkou a nechte ve velké míse vychladnout.

2 Zapracujte k rybě všechny zbylé přísady kromě oleje na smažení, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu chladnout, aby směs zpevnila.

3 Nalijte do větší pánve 1 cm oleje a rozehřejte jej na středním plameni, olej by měl být velmi horký, ale nemělo by se z něj kouřit. Naberte vrchovatě lžičkou rybí směs a sklepněte ji do horkého oleje (nepravidelnost tvaru není na závadu). Rybí kousky smažte 2–3 minuty, jednou je během smažení otočte. Pak vyjměte děrovanou lžící a dejte na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu směs.

4 Přísady na omáčku smíchejte s trochou studené vody tak, aby vznikla konzistence vhodná na namáčení. Pokud je to třeba, dochuťte solí a podávejte s rybími kousky a měsíčky limety.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit