Nadýchané těsto v cukru, máku a skořici učaruje každému, kdo ochutná. Pozor, jeden uzlík nikdy nestačí!
Náš tip: Připravte si také vánočkové uzlíky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Mouku a všechny suroviny nechte dojít na stejnou pokojovou teplotu. V misce rozdrobte droždí se lžící cukru, přilijte trochu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a umíchejte řídké těstíčko a nechte ho vzejít.
V míse utřete změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.
Přidejte vzešlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zadělejte vláčnější hebké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple vykynout 1–1,5 hodiny.
Z těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 25–30 stejných kusů. Ty rozválejte na válečky silné jako prst a svažte je jako volné uzle. Nechte je ještě chvíli kynout přikryté nahřátou utěrkou.
V širokém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla, aby mohly uzle při smažení volně plavat.
Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte pod poklicí na středním plameni, až je spodní strana zlatavá, pak je otočte a bez poklice dosmažte.
Na papírových ubrouscích nechte odsát přebytečný tuk a pak část obalte v máku s polovinou cukru, druhou část v cukru se skořicí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína(33 receptů )
- Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly(30 receptů )
- Smažené sladkosti – cesta k radosti! Vdolky, boží milosti a koblihy na všechny způsoby pro začátečníky i mistry(33 receptů )