Nadýchané těsto v cukru, máku a skořici učaruje každému, kdo ochutná. Pozor, jeden uzlík nikdy nestačí!
Suroviny
1 Mouku a všechny suroviny nechte dojít na stejnou pokojovou teplotu. V misce rozdrobte droždí se lžící cukru, přilijte trochu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a umíchejte řídké těstíčko a nechte ho vzejít.
2 V míse utřete změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidejte vzešlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zadělejte vláčnější hebké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple vykynout 1–1,5 hodiny. Z těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 25–30 stejných kusů. Ty rozválejte na válečky silné jako prst a svažte je jako volné uzle. Nechte je ještě chvíli kynout přikryté nahřátou utěrkou.
3 V širokém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla, aby mohly uzle při smažení volně plavat. Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte pod poklicí na středním plameni, až je spodní strana zlatavá, pak je otočte a bez poklice dosmažte. Na papírových ubrouscích nechte odsát přebytečný tuk a pak část obalte v máku s polovinou cukru, druhou část v cukru se skořicí.