Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5237 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 628 g
Tuky 229 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané těsto v cukru, máku a skořici učaruje každému, kdo ochutná. Pozor, jeden uzlík nikdy nestačí!

Náš tip: Připravte si také vánočkové uzlíky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

změklé
droždí čerstvé 30 g
nastrouhaná z půlky biocitronu
rum 3 PL
tuzemák
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
trocha na podsypání
vepřové sádlo
na smažení
Na obalení
mák mletý 50 g
mletá

Postup

1

Mouku a všechny suroviny nechte dojít na stejnou pokojovou teplotu. V misce rozdrobte droždí se lžící cukru, přilijte trochu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a umíchejte řídké těstíčko a nechte ho vzejít.

2

V míse utřete změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.

3

Přidejte vzešlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zadělejte vláčnější hebké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple vykynout 1–1,5 hodiny.

4

Z těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 25–30 stejných kusů. Ty rozválejte na válečky silné jako prst a svažte je jako volné uzle. Nechte je ještě chvíli kynout přikryté nahřátou utěrkou.

5

V širokém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla, aby mohly uzle při smažení volně plavat.

6

Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte pod poklicí na středním plameni, až je spodní strana zlatavá, pak je otočte a bez poklice dosmažte.

7

Na papírových ubrouscích nechte odsát přebytečný tuk a pak část obalte v máku s polovinou cukru, druhou část v cukru se skořicí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín