0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5237 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 628 g
Tuky 229 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané těsto v cukru, máku a skořici učaruje každému, kdo ochutná. Pozor, jeden uzlík nikdy nestačí!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
žloutek 4 ks
moučkový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
máslo 80 g
změklé
droždí čerstvé 30 g
citronová kůra
nastrouhaná z půlky biocitronu
rum 3 PL
tuzemák
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká
trocha na podsypání
vepřové sádlo
na smažení
Na obalení
mák mletý 50 g
moučkový cukr 150 g
skořice 1 PL
mletá

1 Mouku a všechny suroviny nechte dojít na stejnou pokojovou teplotu. V misce rozdrobte droždí se lžící cukru, přilijte trochu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a umíchejte řídké těstíčko a nechte ho vzejít.

2 V míse utřete změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidejte vzešlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zadělejte vláčnější hebké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple vykynout 1–1,5 hodiny. Z těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 25–30 stejných kusů. Ty rozválejte na válečky silné jako prst a svažte je jako volné uzle. Nechte je ještě chvíli kynout přikryté nahřátou utěrkou.

3 V širokém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla, aby mohly uzle při smažení volně plavat. Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte pod poklicí na středním plameni, až je spodní strana zlatavá, pak je otočte a bez poklice dosmažte. Na papírových ubrouscích nechte odsát přebytečný tuk a pak část obalte v máku s polovinou cukru, druhou část v cukru se skořicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč