Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 26. díl: Špecle, bramborové šišky i chlebová polévka

29. 5. 2023
Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Chlebová polévka

Nevíte co se starším pečivem? Jednou z možností je právě chlebová polévka, které se také říkalo žebračka. Takové označení si vysloužila především proto, že se vařila ve velmi chudých rodinách a z opravdu skromných surovin.

  • Základ tvoří starší chleba, který se rozdrobený na kousky rozvaří ve vodě. Pro vůni a chuť se přidává česnek, kmín a majoránka, vše se dochutí solí.
  • My jsme žebračku vylepšili o zeleninový vývar a rozkvedlané vajíčko. Přidat můžete i nasekanou zelenou petrželku nebo jinou čerstvou bylinku.

Chlebová polévka

Chlebová polévka

< 60 min
4.5(40x)
Přečíst recept

2. Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Špecle (z německého Spätzle) jsou malé moučné nočky, podobné slovenským haluškám. Přestože jim také sluší kombinace uzeného masa se zelím, my se rozhodli pro méně všední záležitost. Tou je spojení opečených lístků čerstvé šalvěje, lískových oříšků a parmazánu.

  • Ten určitě nevynechávejte, protože je pro výslednou chuť jídla zásadní.
  • Nevyužitý zbytek sýra zabalte do plátna, vložte do uzavíratelné krabičky a uchovávejte v lednici. Vydrží vám tak několik týdnů.

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

> 60 min
3.9(8x)
Přečíst recept

3. Filé zapečené s citronem

Podaří-li se vám koupit rybí filety za rozumnou cenu, rozhodně si připravte tento jednoduchý recept. Je téměř bez práce a krom samotné ryby potřebujete jen sůl, pepř, olivový olej, máslo a citron.

  • Jako přílohu můžete zvolit klasickou bramborovou kaši, nebo vyzkoušet jarní bramborový salát s křenem a ředkvičkami.
  • Ředkvičkové lístky nevyhazujte a vytvořte si z něj pesto. To pak namažte na opečené plátky pečiva nebo smíchejte s těstovinami. Rázem vykouzlíte další jídlo, po kterém se jen zapráší.

Filé zapečené s citronem

Filé zapečené s citronem

< 45 min
4.3(107x)
Přečíst recept

4. Bramborové šišky se strouhankou

Kdo by si nepamatoval bramborové šišky ze školní jídelny. Nejčastěji se sypaly mákem s cukrem a zalily rozehřátým máslem. Jejich levnější a stejně chutná varianta je s osmaženou strouhankou.

Karolininy bramborové šišky se strouhankou

Karolininy bramborové šišky se strouhankou

< 75 min
4.2(42x)
Přečíst recept

5. Fazolové placičky

Víte, jaké konzervy se vyplatí mít ve spíži? V tomto případě rozhodně tu s červenými fazolemi. Urychlíte si proces namáčení, vaření a následné odvažování.

  • Naše kalkulace pro tři osoby je počítaná na 400 gramů luštěnin, což odpovídá obsahu jedné plechovky.
  • Hotové placičky podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo s oblíbenými studenými omáčkami.
  • Pokud je pro vás kečup příliš všední, v kategorii Recepty na rychlé omáčky za studena najdete plno osvědčených receptů.

Fazolové placičky

Fazolové placičky

< 60 min
5(4x)
Přečíst recept

6. Sendvič s tuňákem a kukuřicí

Jsou dny, kdy se zkrátka nechce vařit, ale přesto je třeba utišit kručení žaludku. Spojením příjemného s užitečným může být právě tento sendvič s tuňákem a kukuřicí.

  • Připravte si ho jako rychlý a zdravý oběd do školy, do práce, ale také na výlet.
  • Místo špenátu vyzkoušejte listy hlávkového salátu.
  • Přidejte i další oblíbenou zeleninu, jako mrkev, okurku nebo papriku.

Sendvič s tuňákem a kukuřicí

Sendvič s tuňákem a kukuřicí

< 10 min
4.1(8x)
Přečíst recept

7. Mexická rýže

České rizoto můžete připravit na několik možných způsobů a tato lehce mexická varianta je toho jasným příkladem. Kuřecí vývar není podmínkou. Pokud budete rýži vařit pouze ve vodě, nezapomeňte ji dostatečně osolit.

Mexická rýže

Mexická rýže

< 30 min
4.8(47x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta
Zapečené lilky po italsku
Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
Květák
Týdenní úsporná kuchařka 24. díl: Lehká těstovinová jídla i poctivý buřtguláš
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé recepty Jednoduché recepty Vegetariánská kuchyně Ze zeleniny Luštěninová jídla Bramborové recepty Těstoviny Sladká jídla Rodinný oběd

Podobné kolekce receptů