Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 26. díl: Špecle, bramborové šišky i chlebová polévka

Týdenní úsporná kuchařka 26. díl: Špecle, bramborové šišky i chlebová polévka
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Chlebová polévka

Nevíte co se starším pečivem? Jednou z možností je právě chlebová polévka, které se také říkalo žebračka. Takové označení si vysloužila především proto, že se vařila ve velmi chudých rodinách a z opravdu skromných surovin.

  • Základ tvoří starší chleba, který se rozdrobený na kousky rozvaří ve vodě. Pro vůni a chuť se přidává česnek, kmín a majoránka, vše se dochutí solí.
  • My jsme žebračku vylepšili o zeleninový vývar a rozkvedlané vajíčko. Přidat můžete i nasekanou zelenou petrželku nebo jinou čerstvou bylinku.

2. Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Špecle (z německého Spätzle) jsou malé moučné nočky, podobné slovenským haluškám. Přestože jim také sluší kombinace uzeného masa se zelím, my se rozhodli pro méně všední záležitost. Tou je spojení opečených lístků čerstvé šalvěje, lískových oříšků a parmazánu.

  • Ten určitě nevynechávejte, protože je pro výslednou chuť jídla zásadní.
  • Nevyužitý zbytek sýra zabalte do plátna, vložte do uzavíratelné krabičky a uchovávejte v lednici. Vydrží vám tak několik týdnů.

3. Filé zapečené s citronem

Podaří-li se vám koupit rybí filety za rozumnou cenu, rozhodně si připravte tento jednoduchý recept. Je téměř bez práce a krom samotné ryby potřebujete jen sůl, pepř, olivový olej, máslo a citron.

  • Jako přílohu můžete zvolit klasickou bramborovou kaši, nebo vyzkoušet jarní bramborový salát s křenem a ředkvičkami.
  • Ředkvičkové lístky nevyhazujte a vytvořte si z něj pesto. To pak namažte na opečené plátky pečiva nebo smíchejte s těstovinami. Rázem vykouzlíte další jídlo, po kterém se jen zapráší.

4. Bramborové šišky se strouhankou

Kdo by si nepamatoval bramborové šišky ze školní jídelny. Nejčastěji se sypaly mákem s cukrem a zalily rozehřátým máslem. Jejich levnější a stejně chutná varianta je s osmaženou strouhankou.

5. Fazolové placičky

Víte, jaké konzervy se vyplatí mít ve spíži? V tomto případě rozhodně tu s červenými fazolemi. Urychlíte si proces namáčení, vaření a následné odvažování.

  • Naše kalkulace pro tři osoby je počítaná na 400 gramů luštěnin, což odpovídá obsahu jedné plechovky.
  • Hotové placičky podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo s oblíbenými studenými omáčkami.
  • Pokud je pro vás kečup příliš všední, v kategorii Recepty na rychlé omáčky za studena najdete plno osvědčených receptů.

6. Sendvič s tuňákem a kukuřicí

Jsou dny, kdy se zkrátka nechce vařit, ale přesto je třeba utišit kručení žaludku. Spojením příjemného s užitečným může být právě tento sendvič s tuňákem a kukuřicí.

  • Připravte si ho jako rychlý a zdravý oběd do školy, do práce, ale také na výlet.
  • Místo špenátu vyzkoušejte listy hlávkového salátu.
  • Přidejte i další oblíbenou zeleninu, jako mrkev, okurku nebo papriku.

7. Mexická rýže

České rizoto můžete připravit na několik možných způsobů a tato lehce mexická varianta je toho jasným příkladem. Kuřecí vývar není podmínkou. Pokud budete rýži vařit pouze ve vodě, nezapomeňte ji dostatečně osolit.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova