Šéfkuchař Marek Raditsch vás naučí jídlo postavené na obyčejných surovinách, ovšem mistrovsky zpracovaných. Tentokrát si zvolil dýňové gnocchi s lesními houbami a čerstvým kozím sýrem a rukolou. Dokonalý recept z podzimních surovin, který nechá jejich chutě vyniknout. Naučíte se na něm, že i s málem vykouzlíte fantastické jídlo.
Suroviny
Postup
PEČENÍ Na pekáček vsypte asi 1cm silnou vrstvu hrubé soli, dejte do ní brambory tak, aby se nedotýkaly, a pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C cca 40–45 minut doměkka. Dýni seřízněte spodní a vrchní část, tak se vám nebude kutálet po prkýnku. Rozkrojte ji napůl (nejlépe to jde nožem na pečivo s pilkou), vydlabejte semínka a polovinu nakrájejte na 4 díly. Dejte je na pekáček, pokapejte olejem, osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu, česnek a přidejte do trouby. Pečte 25–30 minut doměkka.
TĚSTO Dýni rozmixujte na hladké pyré a dejte do cedníčku odkapat, abyste ji zbavili přebytečné vody. Odměřte 80 g (pokud vám pyré zbyde, zužitkujte ho do polévky, do těstovin...). Upečené brambory oloupejte, propasírujte a odměřte 170 g. Brambory a dýni dejte do mísy a přidejte zbylé ingredience. Vypracujte hladké kompaktní těsto. Dle potřeby přisypte mouku, ale budete ji ještě zapracovávat na pracovní ploše. Těsto by mělo být jemnější než na bramborový knedlík, ale nemělo by se příliš lepit na stěny.
GNOCCHI Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a ještě je rukama zpracujte – zploštěte, přeložte a opět zploštěte. Toto párkrát zopakujte. Výsledné těsto by mělo být hedvábnější než klasické bramborové. Když do něj zapracujete příliš mouky, budou gnocchi hutné a nebudou nadýchané. Cukrářskou kartou rozdělte těsto na 4 díly a každý rozválejte na váleček o průměru pětikoruny. Pomoučněnou kartou odkrajujte 1cm široké noky a při odkrojení je překlopte na řeznou stranu. Jemně poprašte moukou a kartou podeberte a přendejte je na tácek vyložený pečicím papírem.
VAŘENÍ Gnocchi vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou, cca 3–4 minuty. Přendejte je do ledové lázně (aby se zastavil var), pak dejte na tácek vyložený pečicím papírem a lehce je osušte papírovou utěrkou. Takto můžete noky připravit až den předem.
DOKONČENÍ Očištěné houby nakrájejte na větší kusy – lišky napůl, hřiby na čtvrtky nebo osminky dle velikosti (nožičky hřibům odřízněte a použijte do polévky či omáčky). V pánvi na rozpuštěném másle opečte šalotku, poté přidejte česnek, hřiby a nakonec lišky. Přidejte snítku tymiánu, osolte, opepřete, zakápněte citronem a přidejte kostičku studeného másla. Dýňová semínka opečte nasucho. Gnocchi opečte též na másle dozlatova.
SERVIS Na talíř dejte noky a doprostřed orestované houby. Posypte dýňovými semínky a zakápněte dýňovým olejem. Navrch rozdrobte kozí sýr, přidejte pár lístků rukoly a podávejte.