Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou
Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2757 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 276 g
Tuky 146 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař Marek Raditsch vás naučí jídlo postavené na obyčejných surovinách, ovšem mistrovsky zpracovaných. Tentokrát si zvolil dýňové gnocchi s lesními houbami a čerstvým kozím sýrem a rukolou. Dokonalý recept z podzimních surovin, který nechá jejich chutě vyniknout. Naučíte se na něm, že i s málem vykouzlíte fantastické jídlo.

Suroviny

Na přípravu na gnocchi
sůl
hrubá
velké nebo více menších, neoloupaných
dýně ½ ks
hokkaido
slunečnicový olej 50 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 snítka
česnek 2 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté
Na gnocchi
dýňové pyré 80 g
viz postup
pečené, propasírované (viz postup)
vejce 1 ks
+ na podsypání
ricotta 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na dokončení
ghí 2 PL
máslo 2 ČL
studené
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
houby 200 g
např. lišky a hřiby
tymián 1 snítka
dýňová semínka 1 hrst
dýňový olej
rukola 1 hrst

Postup

Pečení brambor
ZDROJ: Apetit
Pečení dýně
ZDROJ: Apetit
1

PEČENÍ Na pekáček vsypte asi 1cm silnou vrstvu hrubé soli, dejte do ní brambory tak, aby se nedotýkaly, a pečte je v troubě vyhřáté na 180°C cca 40–45 minut doměkka. Dýni seřízněte spodní a vrchní část, tak se vám nebude kutálet po prkýnku. Rozkrojte ji napůl (nejlépe to jde nožem na pečivo s pilkou), vydlabejte semínka a polovinu nakrájejte na 4 díly. Dejte je na pekáček, pokapejte olejem, osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu, česnek a přidejte do trouby. Pečte 25–30 minut doměkka.

Příprava těsta na dýňové gnocchi
ZDROJ: Apetit
2

TĚSTO Dýni rozmixujte na hladké pyré a dejte do cedníčku odkapat, abyste ji zbavili přebytečné vody. Odměřte 80g (pokud vám pyré zbyde, zužitkujte ho do polévky, do těstovin...). Upečené brambory oloupejte, propasírujte a odměřte 170g. Brambory a dýni dejte do mísy a přidejte zbylé ingredience. Vypracujte hladké kompaktní těsto. Dle potřeby přisypte mouku, ale budete ji ještě zapracovávat na pracovní ploše. Těsto by mělo být jemnější než na bramborový knedlík, ale nemělo by se příliš lepit na stěny.

Příprava gnocchi
ZDROJ: Apetit
Příprava gnocchi
ZDROJ: Apetit
3

GNOCCHI Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a ještě je rukama zpracujte – zploštěte, přeložte a opět zploštěte. Toto párkrát zopakujte. Výsledné těsto by mělo být hedvábnější než klasické bramborové. Když do něj zapracujete příliš mouky, budou gnocchi hutné a nebudou nadýchané. Cukrářskou kartou rozdělte těsto na 4 díly a každý rozválejte na váleček o průměru pětikoruny. Pomoučněnou kartou odkrajujte 1cm široké noky a při odkrojení je překlopte na řeznou stranu. Jemně poprašte moukou a kartou podeberte a přendejte je na tácek vyložený pečicím papírem.

Vaření gnocchi
ZDROJ: Apetit
Vaření gnocchi
ZDROJ: Apetit
4

VAŘENÍ Gnocchi vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou, cca 3–4 minuty. Přendejte je do ledové lázně (aby se zastavil var), pak dejte na tácek vyložený pečicím papírem a lehce je osušte papírovou utěrkou. Takto můžete noky připravit až den předem.

Dokončení dýňových gnocchi
ZDROJ: Apetit
5

DOKONČENÍ Očištěné houby nakrájejte na větší kusy – lišky napůl, hřiby na čtvrtky nebo osminky dle velikosti (nožičky hřibům odřízněte a použijte do polévky či omáčky). V pánvi na rozpuštěném másle opečte šalotku, poté přidejte česnek, hřiby a nakonec lišky. Přidejte snítku tymiánu, osolte, opepřete, zakápněte citronem a přidejte kostičku studeného másla. Dýňová semínka opečte nasucho. Gnocchi opečte též na másle dozlatova.

Servírování dýňových gnocchi
ZDROJ: Apetit
Servírování dýňových gnocchi
ZDROJ: Apetit
6

SERVIS Na talíř dejte noky a doprostřed orestované houby. Posypte dýňovými semínky a zakápněte dýňovým olejem. Navrch rozdrobte kozí sýr, přidejte pár lístků rukoly a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč