Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 131
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5637 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 639 g
Tuky 284 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva
na okraj nože
máslo 125 g
plus trochu na vymaštění
vejce 1 ks
Na švestkovou náplň
švestky 750 g
rozpůlené, vypeckované
mléko 250 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
pudinkový prášek 1 bal
smetana 250 g
máslo 60 g
cukr 100 g

1 Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem. Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy. Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.

2 Troubu předehřejte na 175 °C. Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí. Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.

Komentáře

Hana Lováková

Dělala jsem ho, vypadal tak pěkně jako na obrázku, ale chuťově nic moc. Opavovat ho už nebudu.

Jana Ziobrová

skvělá kombinace, je úplně supr, ani sladký ani kyselý, chutná za tepla i vychlazený z lednice. Vždy sklidí pochvalu, je úžasný.

Anonym

Koláč je naprosto fantastický. Pekla jsem ho kratí dobu, ale možná proto, že mám plynovou troubu. Je vynikající a doporučuji vychladit. :)

Anonym

Docela zklamání, příliš sladký a hutný. Nevím, kde se stala chyba.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit