Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 161
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5637 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 639 g
Tuky 284 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švestkový koláč v originálním provedení! Recept z křehkého těsta a pudinkovou náplní si vaši pozornost jistě zaslouží. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!

Související recepty

Suroviny

sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva
na špičku nože
máslo 125 g
+ trochu na vymaštění
vejce 1 ks
Na švestkovou náplň
rozpůlené, vypeckované
mléko 250 ml
vejce 3 ks
vanilkový
smetana 250 g
cukr 100 g

Postup

1

Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny.

2

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem.

3

Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy.

4

Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.

5

Troubu předehřejte na 175 °C.

6

Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek.

7

Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu.

8

Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí.

9

Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

02.09.2022 07:54
Skvělý koláč, nejsem žádná extra kuchařka, ale tohle se povedlo. Mňamka!
08.12.2009 14:49
Docela zklamání, příliš sladký a hutný. Nevím, kde se stala chyba.
30.06.2009 18:46
Koláč je naprosto fantastický. Pekla jsem ho kratí dobu, ale možná proto, že mám plynovou troubu. Je vynikající a doporučuji vychladit. :)
22.05.2009 09:52
skvělá kombinace, je úplně supr, ani sladký ani kyselý, chutná za tepla i vychlazený z lednice. Vždy sklidí pochvalu, je úžasný.
14.05.2009 16:47
Dělala jsem ho, vypadal tak pěkně jako na obrázku, ale chuťově nic moc. Opavovat ho už nebudu.
10.05.2009 09:27
perfektny recept

Apetit magazín