Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 161
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5637 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 639 g
Tuky 284 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švestkový koláč v originálním provedení! Recept z křehkého těsta a pudinkovou náplní si vaši pozornost jistě zaslouží. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!

Související recepty

Suroviny

sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva
na špičku nože
máslo 125 g
+ trochu na vymaštění
vejce 1 ks
Na švestkovou náplň
rozpůlené, vypeckované
mléko 250 ml
vejce 3 ks
vanilkový
smetana 250 g
cukr 100 g

Postup

1

Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny.

2

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem.

3

Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy.

4

Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.

5

Troubu předehřejte na 175 °C.

6

Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek.

7

Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu.

8

Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí.

9

Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

02.09.2022 07:54
Skvělý koláč, nejsem žádná extra kuchařka, ale tohle se povedlo. Mňamka!
08.12.2009 14:49
Docela zklamání, příliš sladký a hutný. Nevím, kde se stala chyba.
30.06.2009 18:46
Koláč je naprosto fantastický. Pekla jsem ho kratí dobu, ale možná proto, že mám plynovou troubu. Je vynikající a doporučuji vychladit. :)
22.05.2009 09:52
skvělá kombinace, je úplně supr, ani sladký ani kyselý, chutná za tepla i vychlazený z lednice. Vždy sklidí pochvalu, je úžasný.
14.05.2009 16:47
Dělala jsem ho, vypadal tak pěkně jako na obrázku, ale chuťově nic moc. Opavovat ho už nebudu.
10.05.2009 09:27
perfektny recept

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...