
Telecí řízek s quinoou, bylinkovým máslem a celerovou remuládou
Bylinkové máslo na tenhle způsob je absolutně bezkonkurenční, udělejte si ho do zásoby do mrazáku a pak už ho jen vytahujte kdykoli, když budete chtít brambory nebo maso s naprosto delikátní chutí!
Ingredience
- 4 středně velké telecí řízky z kýty
- hladká mouka na obalení
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 vejce
- cca 60 ml mléka
- cca 150 g japonské strouhanky panko
- cca 170 g vloček z quinoy
- rostlinný olej na smažení
- 100 g lístků červené řepy nebo šťovíku
- řepné lístky a výhonky na ozdobení
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce kaparů, okapaných a nasekaných
- 60 ml bílého vína
- 1 hrnek jemně nasekané petrželky
- 1/2 hrnku jemně nasekaného kerblíku
- 1/4 hrnku jemně nasekaného estragonu
- 1 stroužek česneku, drcený
- 150 g másla, změklého
- 60 g crème fraîche
- 1 lžíce citronové šťávy
- 500 g bulvového celeru, oloupaného a nakrájeného na tenké sirky
NA BYLINKOVÉ MÁSLO
NA CELEROVOU REMULÁDU
Příprava jídla
1 Na bylinkové máslo vložte šalotku, kapary a víno do rendlíku, přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nebo dokud se víno skoro neodpaří. Odložte a nechte vychladnout. Do robotu nasypte bylinky a česnek, několika pulzy je promixujte, přidejte máslo, promixujte a nakonec přidejte šalotkovou směs a rozmixujte dohladka. Máslo vytvarujte do válečku, zabalte do potravinářské fólie, na koncích zauzlujte jako bonbon a dejte na několik hodin chladit.
2 Na remuládu smíchejte v misce crème fraîche, citronovou šťávu a celer, osolte a opepřete podle chuti. Odložte do chladu.
3 Maso rozklepejte paličkou na rovnoměrnou tloušťku cca 1/2 cm. Do jedné misky dejte mouku smíchanou se solí a pepřem, do druhé rozklepněte vejce a prošlehejte je s mlékem a do třetí umístěte strouhanku smíchanou s quinoovými vločkami. Řízky obalujte v mouce, potom ve vejcích s mlé- kem a nakonec ve strouhankové směsi, obal na maso jemně, ale důkladně přitlačte hřbetem prstů. Obalené řízky smažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje 4–6 minut z každé strany dozlatova. Potom je nechte okapat na papírové utěrce. Řízky podávejte s několika plátky bylinkového másla, celerovou remuládou a s řepnými lístky a výhonky jako ozdobou.
Přidat komentář