Možná byste na první pohled těstoviny a avokádo na jednom talíři nečekali. Až ovšem ochutnáte dokonale krémovou avokádovou omáčku, hrozí, že jinou už k těstovinám chtít nebudete. Skvělým doplňkem k jemnému avokádu je dokřupava opečené chorizo, výrazné olivy a slaná feta.
Suroviny
Postup
Na omáčku vyberte dužinu z avokád do mixéru či food processoru, přidejte 3/4 bazalky (zbývající odložte), citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, 1/3 česneku a spoustu pepře. Rozsekejte dohladka.
Těstoviny uvařte ve velkém hrnci osolené vody podle návodu na obalu, aby byly al dente. Pořádně sceďte a uchovejte přitom 4 lžíce vody z vaření. Těstoviny a uchovanou vodu vraťte do hrnce a důkladně promíchejte s většinou omáčky.
Zbývající olej rozehřejte v pánvi a opékejte na něm chorizo 2 minuty. Přidejte zbývající česnek a opékejte ještě 1–2 minuty, aby zkřupavěl a zezlátl (pozor, nesmí se připálit, zhořkl by).
Těstoviny s omáčkou rozdělte do čtyř misek či hlubokých talířů, navrch dejte chorizo, česnek a olej z pánve, doplňte fetou, olivami a odloženou bazalkou. Zbývající omáčku podávejte zvlášť v misce.
NĚCO NAVÍC
Hodí se spíš ,čerstvý‘, nesušený typ choriza vyžadující tepelnou úpravu, často určený na gril. Sehnali jsme ho na Rohlik.cz. Zkusit místo něj můžete i pikantní klobásky merguez, původem z kuchyní severozápadní Afriky.