Dříve si chudší rodiny sypaly na těstoviny místo parmazánu opečenou strouhanku. Je ovšem tak lahodná, že se tento zvyk zachoval dodnes. Zkuste to také.
Suroviny
Postup
Dobře prošlehejte všechny přísady na zálivku a dejte stranou. Těstoviny dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a uvařte je podle návodu na obalu. Na rozehřáté nepřilnavé pánvi minutu až dvě míchejte olej, máslo, česnek, sardele i kapary. Troubu předehřejte na 200 °C. Strouhanku vysypte na plech vyložený pečicím papírem, na to lžící rozdělte směs z pánve a dobře promíchejte. Pečte v troubě 4–5 minut dokřupava a dozlatova.
Scezené těstoviny dejte do mísy, přidejte připravenou zálivku i strouhanku a dobře promíchejte. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC Na strouhanku je nejlepší rozmixovaný čerstvý chléb – třeba toustový nebo italský bílý.