Dříve si chudší rodiny sypaly na těstoviny místo parmazánu opečenou strouhanku. Je ovšem tak lahodná, že se tento zvyk zachoval dodnes. Zkuste to také.
Suroviny
1 Dobře prošlehejte všechny přísady na zálivku a dejte stranou. Těstoviny dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a uvařte je podle návodu na obalu. Na rozehřáté nepřilnavé pánvi minutu až dvě míchejte olej, máslo, česnek, sardele i kapary. Troubu předehřejte na 200 °C. Strouhanku vysypte na plech vyložený pečicím papírem, na to lžící rozdělte směs z pánve a dobře promíchejte. Pečte v troubě 4–5 minut dokřupava a dozlatova.
2 Scezené těstoviny dejte do mísy, přidejte připravenou zálivku i strouhanku a dobře promíchejte. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC Na strouhanku je nejlepší rozmixovaný čerstvý chléb – třeba toustový nebo italský bílý.