Vánoční kuba z krup je sice tradiční, ale ne každý má kroupy v oblibě. My jsme se při vymýšlení receptu inspirovali italským houbovým rizotem a výsledek je víc než skvělý.
Suroviny
Postup
Houby zalijte teplou vodou, aby byly těsně ponořené, a nechte je namočené asi 30 minut nebo déle.
V rendlíku na oleji opečte kmín a větší část šalvěje do rozvonění, přidejte cibuli, opečte ji doměkka, pak přidejte česnek, krátce ještě promíchejte a přisypte rýži. Osolte, opepřete, chvíli opékejte a pak zalijte hrnkem hub i s nálevem a přilijte ještě 1,5 hrnku vývaru. Promíchejte, zakryjte a nechte zakryté dusit, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Rýže by měla být na skus, pokud není, nechte ji ještě dojít pod pokličkou.
Hotovou směs nechte mírně zchladnout, promíchejte ji s majoránkou, smetanou a 2–3 lžícemi parmazánu a naplňte ji do zapékacích misek vytřených olejem. Navrch posypte směsí zbývajícího parmazánu, strouhanky a zbylé šalvěje a dejte zapéct při 180°C na 20 minut do trouby, aby povrch krásně zezlátl.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vánoce jinak: Netradiční vánoční recepty(8 receptů )
- Štědrý den podle Apetitu(15 receptů )