Jednou z nejhezčích vlastností čokolády je tvárnost. Bez problémů se rozpustí a pak zase ztuhne v úplně jiném tvaru a podobě. V dobrých restauracích je zvykem nabízet hostům jako pozornost podniku drobné čokoládové bonbony, zvané petits fours. Doma můžou tuhle roli klidně převzít čokoládové lístky, které posypete oříšky. Uchovejte je v pohotovosti mezi vrstvami ubrousků v plechové krabici na chladnějším místě.
Postup
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce nebo nad parou a přimíchejte oříšky či mandle. Na list voskového papíru naneste lžící hromádky hmoty a rozetřete je na velmi tenká kolečka v řadách po čtyřech. Až začne čokoláda tuhnout, nastříhejte papír na pruhy a položte ho přes formičky (obrácené misky nebo lžíce), aby čokoláda získala tvar.
Po půlhodině až hodině obraťte a stáhněte papír. Posypte praženými oříšky.
Tip: Tmavá čokoláda se rozpouští lépe než bílá, ale obě to zvládnou i v mikrovlnce. U bílé ji nastavte na střední výkon a prohřívejte 30–45 vteřin, promíchejte a ještě půl minuty zahřívejte. Tmavá se rozpouští dvě až tři minuty při 75% výkonu; v polovině doby ji promíchejte. Sražené bílé čokoládě už není pomoci, tmavou můžete prošlehat s pár kapkami rost-linného oleje, ale bude to znát na chuti.