0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tuiles (lístky)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1337 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 93 g
Tuky 85 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednou z nejhezčích vlastností čokolády je tvárnost. Bez problémů se rozpustí a pak zase ztuhne v úplně jiném tvaru a podobě. V dobrých restauracích je zvykem nabízet hostům jako pozornost podniku drobné čokoládové bonbony, zvané petits fours. Doma můžou tuhle roli klidně převzít čokoládové lístky, které posypete oříšky. Uchovejte je v pohotovosti mezi vrstvami ubrousků v plechové krabici na chladnějším místě.

Suroviny

čokoláda 200 g
kvalitní
lískové oříšky 1 ČL
nasekané, pražené - lze nahradit mandlemi
ořechy 1 PL
drcené, pražené, na posypání

1 Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce nebo nad parou a přimíchejte oříšky či mandle. Na list voskového papíru naneste lžící hromádky hmoty a rozetřete je na velmi tenká kolečka v řadách po čtyřech. Až začne čokoláda tuhnout, nastříhejte papír na pruhy a položte ho přes formičky (obrácené misky nebo lžíce), aby čokoláda získala tvar.

2 Po půlhodině až hodině obraťte a stáhněte papír. Posypte praženými oříšky.

Tip: Tmavá čokoláda se rozpouští lépe než bílá, ale obě to zvládnou i v mikrovlnce. U bílé ji nastavte na střední výkon a prohřívejte 30–45 vteřin, promíchejte a ještě půl minuty zahřívejte. Tmavá se rozpouští dvě až tři minuty při 75% výkonu; v polovině doby ji promíchejte. Sražené bílé čokoládě už není pomoci, tmavou můžete prošlehat s pár kapkami rost-linného oleje, ale bude to znát na chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit