Muffin nebo cupcake – odteď už se nespletete

Muffin nebo cupcake – odteď už se nespletete

Muffin a cupcake jsou si na první pohled dost podobné. Pojďme se na ně podívat z blízka a ukázat si zásadní rozdíly.

Muffiny – původně pokrm pro služebnictvo

Muffiny vznikly jako obyčejné jídlo pro služebnictvo. Původně se do těsta dávalo droždí a vykynuté bochánky se pekly v kovových kroužcích na rozpálené pánvi nebo na tálu kamen. Když se obliba muffin rozšířila až do Ameriky, tamější kuchaři začali místo kvasnic používat kypřidla a vznikla sladká muffinová bábovička, jak ji známe dnes.

Rychlovka bez práce

Protože se jednalo o jídlo z nouze, jeho základní ingredience obsahují vše, co běžně najdete doma. Tedy mouku, cukr, máslo, mléko, vejce a kypřidlo. Ani postup nezabere mnoho času, ten tehdy přeci museli věnovat přípravě jídla pro šlechtu. Nejdříve smícháte sypké suroviny, pak k nim přilijete všechny tekuté a vše společně zamícháte. Není potřeba žádné šlehání, hnětení ani oddělování bílků od žloutků. Postačí vše vařečkou nebo metličkou několika pohyby spojit v hladkou hmotu.

Muffin má tvar houby

Do formy na muffiny vložte dvanáct papírových košíčků s pevným okrajem, rozdělte do nich těsto a upečte. Košíčky se plní téměř po okraj, aby až muffiny pečením nabydou, vytvořily typickou čepičku, lehce přesahující přes okraj košíčku. Výsledek připomíná malou houbičku. Upečený muffin má popraskaný a mírně křupavý povrch.

  • Někdy se můžete setkat i s košíčky zvanými „tulipány“, ty bývají vyšší a mají cípy.

6x neodolatelné muffiny

6x neodolatelné muffiny

Více

Muffiny na sto způsobů

Pochopitelně se muffiny z těchto základních surovin brzy přejí, a proto není divu, že vznikla spousta chutných obměn. Kuchaři, cukráři, ale i hospodyňky začali přemýšlet, jak tuto pochoutku ochutit a začali do těsta přidávat oříšky, kakao, koření, sušené ovoce, čokoládu a rázem povýšili obyčejnou buchtu na chutný, někdy až luxusní zákusek.

  • Muffiny nemusí být vždycky jen sladké. Velkou oblibu si získaly i bábovičky ze slaných ingrediencí. Nejčastějšími jsou různé druhy uzeniny, zeleniny, vejce, žampiony, sýry, tuňák.

Muffiny s chorizem

Muffiny s chorizem

Více

Sladká porce pro jednoho

Velikost muffin zpravidla odpovídá jedné porci, a proto jsou velmi oblíbeným pohoštěním na domácích oslavách, slavnostních rautech i vhodnou svačinkou do školy nebo do práce.

Jakou svačinku si přibalit na výlet do zimní přírody?

Jakou svačinku si přibalit na výlet do zimní přírody?

Více

Cupcake – dortík jako jednohubka

Jestli muffin byl rychlovka, která měla zahnat hlad sloužícím, tak cupcake je jeho pravým opakem. Dortík velikosti hrníčku na rozdíl od muffin bývá často bohatě zdobený krémem, marcipánem, čokoládou, ovocem a nejrůznějším sypáním.

  • Název cupcake je zcela jistě odvozený od hrnečku (anglicky „cup“). Jen už není zcela jasné, zda se jmenují podle kovových hrnečků, ve kterých tyto dortíky (anglicky „cake“) pekly, nebo proto, že se poměr surovin na těsto odměřoval hrnečky.

Cupcake s karamelovým likérem

Cupcake s karamelovým likérem

Více

Hladký zarovnaný povrch

Další velký rozdíl je i v těstě, které přípravou i konzistencí připomíná dortový korpus. Většinou se do něj nepřidávají další ingredience jako například oříšky, čokoláda, ovoce a jiné kousky, které by mohly narušit jemnou konzistenci dortíku.

Těsto naplňte asi do tří čtvrtin papírových košíčků, aby po upečení nepřetékalo přes okraj. Mělo by vytvořit zarovnaný vršek, nanejvýš mírný kopeček. Upečený dortík je oproti nadýchanému muffinu hutnější a povrch hladký, lesklý a vhodný na zdobení.

  • Na cupcaky se používají vroubkované papírové košíčky. Pro jejich slavnostnější vzhled je ještě vsaďte do krajkových límečků.

Překvapení hledejte v náplni

Pokud chcete strávníky ohromit, můžete dortíky také naplnit. Vykrojte uprostřed korpusu kolečko asi 1 cm hluboké a nepoškozené dejte stranou. Vzniklou díru naplňte džemem, ganachí, ovocným pyré nebo oříškovou pomazánkou a přiklopte. Při zakrojení náplň vytvoří kontrast barev i konzistence.

Ganache: Jak z nadávky vznikl čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Ganache: Jak z nadávky vznikl čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Více

Krém a zdobení je gró

Protože samotný korpus je často dost univerzální chuti, můžete se vyřádit na krému. Hotové a vychladlé cupcaky za pomocí cukrářského sáčku a zdobící špičky ozdobte krémem. Ten by měl být tuhý, aby z dortíků nestékal. Krém může být čokoládový, pudinkový, dá se ochutit ovocnou ganachí nebo lyofilizovaným ovocem. Pochopitelně ho můžete dle libosti a potřeby obarvit.

Nakonec dortíky dekorujte ovocem, hoblinkami čokolády, nasekanými oříšky, barevným posypem, jedlými květy, lístky bylinek nebo sněhovými pusinkami.

Sladké krémy bez laktózy a jak na ně

Sladké krémy bez laktózy a jak na ně

Více

Slavnostní dortíky i na svatby

Cupcake stejně jako muffiny jsou velmi oblíbeným dezertem na akcích, kde není příliš vhodné nebo není dostatek prostoru na krájení klasického dortu. Takovou událostí mohou být oslavy, ale dost často i svatby, kde novomanželé mají jen malý, symbolický svatební dort a pro ostatní svatebčany se volí právě tyto malé dortíky.

Formy na pečení muffin a cupcaků

Asi jediné, co mají muffiny a cupcaky společného jsou formy na pečení. Ty zamezí, aby již zmíněné papírové košíky, které se do nich vkládají, povolily a těsto z nich vyteklo. Formy se liší materiálem a počtem otvorů. Odchylky ve velikostech standardních otvorů jsou opravdu minimální, přesto se před kupováním košíčků ověřte, kolik měří spodní dno díry, aby do něj košíček seděl a finální výsledek byl dokonalý.

Jaké formy na pečení mít doma?

Jaké formy na pečení mít doma?

Více

Keramické a s teflonovým povrchem

Jejich výhodou je, že jsou pevné a při vkládání do trouby je nemusíte dávat (jako silikonové) na další plech. Nejčastěji jsou k dostání s otvory na 12 muffinů standartní velikosti nebo 12 mini kousků. V případě, že nemáte papírové košíčky, můžete tyto formy vymazat tukem a vysypat moukou, stejně jako například formu na bábovku. Jednotlivé dortíky po upečení jednoduše vyndáte pomocí vidličky nebo dřevěného nářadí.

  • Formy není vhodné dávat do myčky na nádobí. Pouze je omyjte teplou vodou, nanejvýš použijte saponát.
  • Připálené zbytky nedrhněte drátěnkou, ať neporušíte povrch formy.

Silikonové formy

Se staly hitem posledních pár let pro své snadné použití, údržbu a také dlouhou životnost. Nejčastěji mají šest nebo dvanáct otvorů. Na trhu se už ale objevují i samostatné silikonové košíčky, které nemusíte ani vymazávat a vysypávat, ani do nich vkládat papírový košíček. Bábovičky jdou po upečení snadno vyklopit.

  • Než budete formu nebo jednotlivé silikonové košíčky plnit, nezapomeňte je položit na plech, se kterým je rovnou vložíte do trouby. Formy nejsou pevné a proto se s nimi po naplnění špatně manipuluje.

Související články

Obchod Apetit