0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5553 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 1168 g
Tuky 30 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Varenyky, ukrajinské šátečky z nudlového těsta, můžete skvěle naplnit i naslano. Nás ale okouzlila sladká višňová verze z bistra Váleček.

Suroviny

Na náplň
višně 1200 g
vypeckované, čerstvé nebo mražené (povolené 30 min)
mouka pšeničná hladká 80 g
moučkový cukr 500 g
Na těsto
slunečnicový olej 10 g
vejce 1 ks
velké, velikosti L
sůl 15 g
mouka pšeničná polohrubá 650 g
+ trocha navíc na podsypání
K podávání
máslo
rozpuštěné, na polití
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana
podle chuti

1 Pokud máte čerstvé višně, vložte je vypeckované v jedné vrstvě na 1 hodinu do mrazáku, aby byly pevné a neklouzaly při balení, ale nebyly zmrzlé na kost. Z rozmražených višní slijte šťávu (viz Něco navíc).

2 Připravte těsto. Do mísy nalijte 300 ml vody, přidejte olej, vejce a sůl a dobře prošlehejte. Pomalu za stálého míchání přisypávejte mouku. Důkladně hněťte, dokud nevypracujete tuhé těsto – můžete si pomoci i robotem s hnětacím hákem. Těsto vyklopte na pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet.

3 Do višní přisypte hladkou mouku a moučkový cukr a lehce promíchejte. Nelekejte se množství cukru – část z višní vždy opadá a cukr pomáhá, aby višně z těsta tak neklouzaly.

4 Těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý rozválejte na pomoučněné pracovní ploše do tloušťky asi 2 mm, čím tenčí, tím lepší. Vykrajujte kolečka o průměru asi 7,5 cm.
Do středu každého kolečka vložte náplň (cca 2 višně), okraje přehněte a dobře spojte (skvělé je na pomoc i malé tvořítko na taštičky). Varenyky vařte v osolené vodě 10 minut. Podávejte polité máslem, sypané moučkovým cukrem, se zakysanou smetanou a případně i s višňovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete šťávu povařit s trochou kukuřičného škrobu a cukru na omáčku a tou pak polít varenyky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit