Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Varenyky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5553 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 1168 g
Tuky 30 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Varenyky, ukrajinské šátečky z nudlového těsta, můžete skvěle naplnit i naslano. Nás ale okouzlila sladká višňová verze z bistra Váleček.

Suroviny

Na náplň
višně 1 200 g
vypeckované, čerstvé nebo mražené (povolené 30 min)
Na těsto
slunečnicový olej 10 g
vejce 1 ks
velké, velikosti L
sůl 15 g
+ trocha navíc na podsypání
K podávání
rozpuštěné, na polití
na posypání

Postup

1

Pokud máte čerstvé višně, vložte je vypeckované v jedné vrstvě na 1 hodinu do mrazáku, aby byly pevné a neklouzaly při balení, ale nebyly zmrzlé na kost. Z rozmražených višní slijte šťávu (viz Něco navíc).

2

Připravte těsto. Do mísy nalijte 300 ml vody, přidejte olej, vejce a sůl a dobře prošlehejte. Pomalu za stálého míchání přisypávejte mouku. Důkladně hněťte, dokud nevypracujete tuhé těsto – můžete si pomoci i robotem s hnětacím hákem. Těsto vyklopte na pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet.

3

Do višní přisypte hladkou mouku a moučkový cukr a lehce promíchejte. Nelekejte se množství cukru – část z višní vždy opadá a cukr pomáhá, aby višně z těsta tak neklouzaly.

4

Těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý rozválejte na pomoučněné pracovní ploše do tloušťky asi 2 mm, čím tenčí, tím lepší.

5

Vykrajujte kolečka o průměru asi 7,5 cm.

6

Do středu každého kolečka vložte náplň (cca 2 višně), okraje přehněte a dobře spojte (skvělé je na pomoc i malé tvořítko na taštičky).

7

Varenyky vařte v osolené vodě 10 minut.

8

Podávejte polité máslem, sypané moučkovým cukrem, se zakysanou smetanou a případně i s višňovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete šťávu povařit s trochou kukuřičného škrobu a cukru na omáčku a tou pak polít varenyky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...