Varenyky jsou ukrajinské šátečky z nudlového těsta, můžete skvěle naplnit i naslano. Nás ale okouzlila sladká višňová verze z bistra Váleček. Pokud jste milovníci sladkých hlavních jídel, pak varenyky rozhodně zařaďte mezi své recepty, protože věříme, že vás uchvátí stejně, jako nás.
Suroviny
Postup
Pokud máte čerstvé višně, vložte je vypeckované v jedné vrstvě na 1 hodinu do mrazáku, aby byly pevné a neklouzaly při balení, ale nebyly zmrzlé na kost. Z rozmražených višní slijte šťávu (viz Něco navíc).
Připravte těsto. Do mísy nalijte 300 ml vody, přidejte olej, vejce a sůl a dobře prošlehejte. Pomalu za stálého míchání přisypávejte mouku. Důkladně hněťte, dokud nevypracujete tuhé těsto – můžete si pomoci i robotem s hnětacím hákem. Těsto vyklopte na pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet.
Do višní přisypte hladkou mouku a moučkový cukr a lehce promíchejte. Nelekejte se množství cukru – část z višní vždy opadá a cukr pomáhá, aby višně z těsta tak neklouzaly.
Těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý rozválejte na pomoučněné pracovní ploše do tloušťky asi 2 mm, čím tenčí, tím lepší.
Vykrajujte kolečka o průměru asi 7,5 cm.
Do středu každého kolečka vložte náplň (cca 2 višně), okraje přehněte a dobře spojte (skvělé je na pomoc i malé tvořítko na taštičky).
Varenyky vařte v osolené vodě 10 minut.
Podávejte polité máslem, sypané moučkovým cukrem, se zakysanou smetanou a případně i s višňovou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete šťávu z višní povařit s trochou kukuřičného škrobu a cukru na omáčku a tou pak polít varenyky.