0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné Na 4–6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5553 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 1168 g
Tuky 30 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Varenyky, ukrajinské šátečky z nudlového těsta, můžete skvěle naplnit i naslano. Nás ale okouzlila sladká višňová verze z bistra Váleček.

Suroviny

Na náplň
višně 1 200 g
vypeckované, čerstvé nebo mražené (povolené 30 min)
mouka pšeničná hladká 80 g
moučkový cukr 500 g
Na těsto
slunečnicový olej 10 g
vejce 1 ks
velké, velikosti L
sůl 15 g
mouka pšeničná polohrubá 650 g
+ trocha navíc na podsypání
K podávání
máslo
rozpuštěné, na polití
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana
podle chuti

Postup

1

Pokud máte čerstvé višně, vložte je vypeckované v jedné vrstvě na 1 hodinu do mrazáku, aby byly pevné a neklouzaly při balení, ale nebyly zmrzlé na kost. Z rozmražených višní slijte šťávu (viz Něco navíc).

2

Připravte těsto. Do mísy nalijte 300 ml vody, přidejte olej, vejce a sůl a dobře prošlehejte. Pomalu za stálého míchání přisypávejte mouku. Důkladně hněťte, dokud nevypracujete tuhé těsto – můžete si pomoci i robotem s hnětacím hákem. Těsto vyklopte na pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet.

3

Do višní přisypte hladkou mouku a moučkový cukr a lehce promíchejte. Nelekejte se množství cukru – část z višní vždy opadá a cukr pomáhá, aby višně z těsta tak neklouzaly.

4

Těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý rozválejte na pomoučněné pracovní ploše do tloušťky asi 2 mm, čím tenčí, tím lepší.

5

Vykrajujte kolečka o průměru asi 7,5 cm.

6

Do středu každého kolečka vložte náplň (cca 2 višně), okraje přehněte a dobře spojte (skvělé je na pomoc i malé tvořítko na taštičky).

7

Varenyky vařte v osolené vodě 10 minut.

8

Podávejte polité máslem, sypané moučkovým cukrem, se zakysanou smetanou a případně i s višňovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete šťávu povařit s trochou kukuřičného škrobu a cukru na omáčku a tou pak polít varenyky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč