Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5553 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 1168 g
Tuky 30 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Varenyky, ukrajinské šátečky z nudlového těsta, můžete skvěle naplnit i naslano. Nás ale okouzlila sladká višňová verze z bistra Váleček.

Suroviny

Na náplň
višně 1200 g
vypeckované, čerstvé nebo mražené (povolené 30 min)
mouka pšeničná hladká 80 g
moučkový cukr 500 g
Na těsto
slunečnicový olej 10 g
vejce 1 ks
velké, velikosti L
sůl 15 g
mouka pšeničná polohrubá 650 g
+ trocha navíc na podsypání
K podávání
máslo
rozpuštěné, na polití
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana
podle chuti

1 Pokud máte čerstvé višně, vložte je vypeckované v jedné vrstvě na 1 hodinu do mrazáku, aby byly pevné a neklouzaly při balení, ale nebyly zmrzlé na kost. Z rozmražených višní slijte šťávu (viz Něco navíc).

2 Připravte těsto. Do mísy nalijte 300 ml vody, přidejte olej, vejce a sůl a dobře prošlehejte. Pomalu za stálého míchání přisypávejte mouku. Důkladně hněťte, dokud nevypracujete tuhé těsto – můžete si pomoci i robotem s hnětacím hákem. Těsto vyklopte na pracovní plochu, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet.

3 Do višní přisypte hladkou mouku a moučkový cukr a lehce promíchejte. Nelekejte se množství cukru – část z višní vždy opadá a cukr pomáhá, aby višně z těsta tak neklouzaly.

4 Těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý rozválejte na pomoučněné pracovní ploše do tloušťky asi 2 mm, čím tenčí, tím lepší. Vykrajujte kolečka o průměru asi 7,5 cm.
Do středu každého kolečka vložte náplň (cca 2 višně), okraje přehněte a dobře spojte (skvělé je na pomoc i malé tvořítko na taštičky). Varenyky vařte v osolené vodě 10 minut. Podávejte polité máslem, sypané moučkovým cukrem, se zakysanou smetanou a případně i s višňovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete, můžete šťávu povařit s trochou kukuřičného škrobu a cukru na omáčku a tou pak polít varenyky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit