0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční hlavička s uzeným masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2421 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 199 g
Tuky 86 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Záleží jen na vás, jaký kus uzeného použijete. Pro tento recept je nejlepší bůček, krkovice a plec nebo jejich kombinace. Vařením syrového uzeného v tlakovém hrnci ušetříte čas.

Suroviny

housky 4 ks
vejce 4 ks
vývar 100 ml
z uzeného masa
muškátový květ ¼ ČL
sůl
kopřiva 1 hrst
spařená, nasekaná
petrželka 1 hrst
nasekaná
droždí ½ kostky
mléko 100 ml
máslo
na formu
strouhanka
na formu

1 Předehřejte troubu na 180 °C a chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem. Maso omyjte, uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky.

2 Žemle nakrájejte na kostky a zvlhčete v míse vývarem z masa. Přidejte maso, muškátový květ, spařené a nasekané kopřivy, petrželku a podle chuti osolte. V misce utřete droždí se špetkou cukru a vlažným mlékem a nechte vyběhnout kvásek.

3 K masu a žemlím přidejte vejce a kvásek. Promíchejte, těsto přesuňte do připravené formy a nechte kynout 10–15 minut. Vložte do středu trouby a pečte 40–45 minut. Nechte zchladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC:
Pokud chcete, aby hlavička ještě více vyběhla, vmíchejte do směsi jen žloutky a nakonec zlehka zapracujete tuhý sníh z bílků. Před koncem pečení potřete povrch trochou másla nebo rozšlehaným vejcem, aby měla nádivka zlatou kůrku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...