Velikonoční hlavička s uzeným masem

Velikonoční hlavička s uzeným masem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2452 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 202 g
Tuky 87 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Záleží jen na vás, jaký kus uzeného použijete. Nejlepší je bůček, krkovice a plec nebo jejich kombinace. Vařením syrového uzeného v tlakovém hrnci ušetříte čas.

Suroviny

uzené maso 450 g
housky 4 ks
vejce 4 ks
vývar 100 ml
z uzeného masa
muškátový květ 1 ČL
a sůl
kopřiva 1 hrst
spařené, nasekané
petrželka 1 hrst
nasekané
droždí 1 kostka
mléko 100 ml
máslo
a strouhanka na formu

1 Předehřejte troubu na 180 °C a chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem. Maso omyjte, uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky.

2 Žemle nakrájejte na kostky a zvlhčete v míse vývarem z masa. Přidejte maso, muškátový květ, spařené a nasekané kopřivy, petrželku a podle chuti osolte. V misce utřete droždí se špetkou cukru a vlažným mlékem a nechte vyběhnout kvásek.

3 K masu a žemlím přidejte vejce a kvásek. Promíchejte, těsto přesuňte do připravené formy a nechte kynout 10–15 minut. Vložte do středu trouby a pečte 40–45 minut. Nechte zchladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC:
Pokud chcete, aby hlavička ještě více vyběhla, vmíchejte do směsi jen žloutky a nakonec zlehka zapracujete tuhý sníh z bílků. Před koncem pečení potřete povrch trochou másla nebo rozšlehaným vejcem, aby měla nádivka zlatou kůrku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit