Záleží jen na vás, jaký kus uzeného použijete. Pro tento recept je nejlepší bůček, krkovice a plec nebo jejich kombinace. Vařením syrového uzeného v tlakovém hrnci ušetříte čas.
Suroviny
1 Předehřejte troubu na 180 °C a chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem. Maso omyjte, uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky.
2 Žemle nakrájejte na kostky a zvlhčete v míse vývarem z masa. Přidejte maso, muškátový květ, spařené a nasekané kopřivy, petrželku a podle chuti osolte. V misce utřete droždí se špetkou cukru a vlažným mlékem a nechte vyběhnout kvásek.
3 K masu a žemlím přidejte vejce a kvásek. Promíchejte, těsto přesuňte do připravené formy a nechte kynout 10–15 minut. Vložte do středu trouby a pečte 40–45 minut. Nechte zchladnout na mřížce.
NĚCO NAVÍC:
Pokud chcete, aby hlavička ještě více vyběhla, vmíchejte do směsi jen žloutky a nakonec zlehka zapracujete tuhý sníh z bílků. Před koncem pečení potřete povrch trochou másla nebo rozšlehaným vejcem, aby měla nádivka zlatou kůrku.