Želé trifle

Želé trifle

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5978 kcal
Bílkoviny 168 g
Cukr 407 g
Tuky 383 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kouzlo téhle nádhery je v průhledných vrstvách želé. Přidejte šťavnatý piškot, koňakový krém, a máte dezert, o který se poperete! 

Suroviny

Na piškot
máslo 200 g
krupicový cukr 165 g
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 150 g
mandle 30 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
sůl špetka
podmáslí 50 ml
brandy 30 ml
Na krém
žloutek 5 ks
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná hladká 2.5 PL
mléko 420 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
koňak 3 PL
plus na pokapání piškotu
Na želé a na dokončení
2
červená želatina v prášku
malinová šťáva na ochucení nebo cukr na dochucení
maliny 1 ČL
čerstvé

1 Na piškot: troubu předehřejte na 160°C. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (asi 4–5 minut). Po jednom zašlehejte vejce. Mouku promíchejte s mletými mandlemi, kypřicím práškem a špetkou soli. Spolu s podmáslím a brandy směs přimíchejte k máslové hmotě. Vlijte do malého pekáčku a pečte zhruba 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Nechte vychladnout na mřížce.

2 Na krém dejte žloutky do mísy, přisypte cukr a šlehejte, dokud hmota nebude světlá a pevná. Snižte rychlost šlehání a vmíchejte mouku. V menším kastrůlku přiveďte mléko pod bod varu. Polovinu horkého mléka pomalu vlévejte ke žloutkům a postupně zašlehávejte. Přidejte ke zbylému horkému mléku do hrnce, vraťte na plotnu a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte ji do mísy a vmíchejte vanilkový extrakt a koňak. Krém nechte trochu zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií (musí se krému dotýkat, jen tak se vám neudělá škraloup) a dejte chladit.

3 Připravte želé podle návodu, podle chuti ho dolaďte cukrem nebo část vody nahraďte malinovou šťávou. Nechte trochu zchladnout.

4 Z plátu piškotu vyřízněte tvar tak, aby pasoval přesně do sklenice. Na dno dejte vždy zhruba 2 lžíce krému a položte na něj vykrojené těsto. Pokapejte koňakem, přidejte další 2 lžíce krému a přilijte tenkou vrstvu želé. Na ni dejte vrstvu malin a přidejte část želé tak, aby byly zcela zalité. Dejte chladit, želé musí ztuhnout. Na ztuhlé želé přidejte další vrstvu krému a nakonec vše zalijte zbytkem želé (pokud mezitím v rendlíku ztuhne, znovu ho přihřejte) a ozdobte malinami. Dejte chladit.

 

NĚCO NAVÍC

Máte-li pocit, že je v triflu málo alkoholu, použijte do želé místo vody sektu či bílé, případně růžové víno. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit