Kouzlo téhle nádhery je v průhledných vrstvách želé. Přidejte šťavnatý piškot, koňakový krém, a máte dezert, o který se poperete!
Suroviny
Postup
Na piškot: troubu předehřejte na 160°C. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (asi 4–5 minut). Po jednom zašlehejte vejce. Mouku promíchejte s mletými mandlemi, kypřicím práškem a špetkou soli. Spolu s podmáslím a brandy směs přimíchejte k máslové hmotě. Vlijte do malého pekáčku a pečte zhruba 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Nechte vychladnout na mřížce.
Na krém dejte žloutky do mísy, přisypte cukr a šlehejte, dokud hmota nebude světlá a pevná. Snižte rychlost šlehání a vmíchejte mouku. V menším kastrůlku přiveďte mléko pod bod varu. Polovinu horkého mléka pomalu vlévejte ke žloutkům a postupně zašlehávejte. Přidejte ke zbylému horkému mléku do hrnce, vraťte na plotnu a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte ji do mísy a vmíchejte vanilkový extrakt a koňak. Krém nechte trochu zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií (musí se krému dotýkat, jen tak se vám neudělá škraloup) a dejte chladit.
Připravte želé podle návodu, podle chuti ho dolaďte cukrem nebo část vody nahraďte malinovou šťávou. Nechte trochu zchladnout.
Z plátu piškotu vyřízněte tvar tak, aby pasoval přesně do sklenice. Na dno dejte vždy zhruba 2 lžíce krému a položte na něj vykrojené těsto. Pokapejte koňakem, přidejte další 2 lžíce krému a přilijte tenkou vrstvu želé. Na ni dejte vrstvu malin a přidejte část želé tak, aby byly zcela zalité. Dejte chladit, želé musí ztuhnout. Na ztuhlé želé přidejte další vrstvu krému a nakonec vše zalijte zbytkem želé (pokud mezitím v rendlíku ztuhne, znovu ho přihřejte) a ozdobte malinami. Dejte chladit.
NĚCO NAVÍC
Máte-li pocit, že je v triflu málo alkoholu, použijte do želé místo vody sektu či bílé, případně růžové víno.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva(22 receptů )
- Zimní poháry: 11 lahodných kombinací(11 receptů )
- 8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár(8 receptů )