Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Želé trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6822 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 428 g
Tuky 383 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo téhle nádhery je v průhledných vrstvách želé. Přidejte šťavnatý piškot, koňakový krém, a máte dezert, o který se poperete! 

Související recepty

Suroviny

Na piškot
máslo 200 g
vejce 3 ks
mleté
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
sůl 1 špetka
brandy 30 ml
Na krém
mléko 420 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
+ na pokapání piškotu
Na želé a na dokončení
červená, v prášku (např. Dr. Oetker)
malinový sirup
na ochucení a/nebo cukr na dochucení
maliny 2 bal
čerstvé

Postup

1

Na piškot: troubu předehřejte na 160°C. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (asi 4–5 minut). Po jednom zašlehejte vejce. Mouku promíchejte s mletými mandlemi, kypřicím práškem a špetkou soli. Spolu s podmáslím a brandy směs přimíchejte k máslové hmotě. Vlijte do malého pekáčku a pečte zhruba 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Nechte vychladnout na mřížce.

2

Na krém dejte žloutky do mísy, přisypte cukr a šlehejte, dokud hmota nebude světlá a pevná. Snižte rychlost šlehání a vmíchejte mouku. V menším kastrůlku přiveďte mléko pod bod varu. Polovinu horkého mléka pomalu vlévejte ke žloutkům a postupně zašlehávejte. Přidejte ke zbylému horkému mléku do hrnce, vraťte na plotnu a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte ji do mísy a vmíchejte vanilkový extrakt a koňak. Krém nechte trochu zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií (musí se krému dotýkat, jen tak se vám neudělá škraloup) a dejte chladit.

3

Připravte želé podle návodu, podle chuti ho dolaďte cukrem nebo část vody nahraďte malinovou šťávou. Nechte trochu zchladnout.

4

Z plátu piškotu vyřízněte tvar tak, aby pasoval přesně do sklenice. Na dno dejte vždy zhruba 2 lžíce krému a položte na něj vykrojené těsto. Pokapejte koňakem, přidejte další 2 lžíce krému a přilijte tenkou vrstvu želé. Na ni dejte vrstvu malin a přidejte část želé tak, aby byly zcela zalité. Dejte chladit, želé musí ztuhnout. Na ztuhlé želé přidejte další vrstvu krému a nakonec vše zalijte zbytkem želé (pokud mezitím v rendlíku ztuhne, znovu ho přihřejte) a ozdobte malinami. Dejte chladit.

NĚCO NAVÍC
Máte-li pocit, že je v triflu málo alkoholu, použijte do želé místo vody sektu či bílé, případně růžové víno.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...