0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Želé trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6822 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 428 g
Tuky 383 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo téhle nádhery je v průhledných vrstvách želé. Přidejte šťavnatý piškot, koňakový krém, a máte dezert, o který se poperete! 

Suroviny

Na piškot
máslo 200 g
krupicový cukr 165 g
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 150 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
sůl 1 špetka
brandy 30 ml
Na krém
žloutek 5 ks
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná hladká 2,5 PL
mléko 420 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
+ na pokapání piškotu
Na želé a na dokončení
želatina 2
červená, v prášku (např. Dr. Oetker)
malinový sirup
na ochucení a/nebo cukr na dochucení
maliny 2 bal
čerstvé

1 Na piškot: troubu předehřejte na 160°C. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (asi 4–5 minut). Po jednom zašlehejte vejce. Mouku promíchejte s mletými mandlemi, kypřicím práškem a špetkou soli. Spolu s podmáslím a brandy směs přimíchejte k máslové hmotě. Vlijte do malého pekáčku a pečte zhruba 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Nechte vychladnout na mřížce.

2 Na krém dejte žloutky do mísy, přisypte cukr a šlehejte, dokud hmota nebude světlá a pevná. Snižte rychlost šlehání a vmíchejte mouku. V menším kastrůlku přiveďte mléko pod bod varu. Polovinu horkého mléka pomalu vlévejte ke žloutkům a postupně zašlehávejte. Přidejte ke zbylému horkému mléku do hrnce, vraťte na plotnu a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte ji do mísy a vmíchejte vanilkový extrakt a koňak. Krém nechte trochu zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií (musí se krému dotýkat, jen tak se vám neudělá škraloup) a dejte chladit.

3 Připravte želé podle návodu, podle chuti ho dolaďte cukrem nebo část vody nahraďte malinovou šťávou. Nechte trochu zchladnout.

4 Z plátu piškotu vyřízněte tvar tak, aby pasoval přesně do sklenice. Na dno dejte vždy zhruba 2 lžíce krému a položte na něj vykrojené těsto. Pokapejte koňakem, přidejte další 2 lžíce krému a přilijte tenkou vrstvu želé. Na ni dejte vrstvu malin a přidejte část želé tak, aby byly zcela zalité. Dejte chladit, želé musí ztuhnout. Na ztuhlé želé přidejte další vrstvu krému a nakonec vše zalijte zbytkem želé (pokud mezitím v rendlíku ztuhne, znovu ho přihřejte) a ozdobte malinami. Dejte chladit.

NĚCO NAVÍC
Máte-li pocit, že je v triflu málo alkoholu, použijte do želé místo vody sektu či bílé, případně růžové víno. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...