Skvělý perník, jak ho ještě neznáte!
Suroviny
žloutek
3
ks
med
300
g
kypřicí prášek do pečiva
1
ks
slunečnicový olej
8
PL
skořice
1
ČL
mletá
hřebíček
1
ČL
tlučený
kardamom
1
špetka
nemusí být
citron
1
ks
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
mouka pšeničná hladká
750
g
rybízový džem
na potření
rozinky
2
hrsti
namočené v rumu
ořechy
2
hrsti
směs, nasekané, namočené v rumu
na potření
Postup
1
Žloutky utřete do pěny s medem. Postupně vmíchejte olej, skořici a tlučený hřebíček, kardamom, šťávu a kůru z citronu. Nakonec pomalu přisypávejte mouku prosátou s kypřicím práškem tak, aby vzniklo tužší těsto (nemusíte spotřebovat celé množství). Nechte asi 15 minut odpočinout.
2
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Těsto rozdělte na poloviny a z každé vyválejte placku velikosti plechu. Spodní placku položte na plech a potřete ji marmeládou. Navršte rozinky i ořechy a zakryjte druhou plackou. Pečte asi půl hodiny. Po vychladnutí potřete zakysanou smetanou.