Pečte jako naše babičky: Vláčný perník s čokoládovou polevou vás přenese do dětství
Dokonalý perník charakterizuje kypré těsto, příjemně kořeněná chuť a neodolatelná vůně. Receptů na tuto jednoduchou litou buchtu existuje celá řada. Stejně jako u svíčkové má řada rodin ten svůj nejlepší. Pokud po tom svém teprve pátráte, máme pro vás několik receptů, ze kterých si můžete vybrat. Nechybí mezi nimi ani perník z cukety.
Perník právem patří mezi nejoblíbenější buchty na plech už po generace. V čem tkví kouzlo, které stojí za jeho popularitou?
Jak na vláčný a rychlý hrnkový perník
V první řadě je třeba vyzdvihnout jeho chuť. Není totiž pouze sladký, ale díky aromatickému perníkovému koření i lehce pikantní a neodolatelně voňavý. Kakao mu zase dodá zemitost a hloubku. Většinou ho navíc zdobí čokoládová poleva, což většinou zaručuje, že moučník sklidí úspěch u malých i velkých strávníků.
Chcete-li si dopřát opravdu retro zážitek, který ve vás vzbudí nostalgické vzpomínky, perník vodorovně prokrojte a promažte ho třeba jahodovým či meruňkovým džemem. Čokoládovou polevu pak posypte strouhaným kokosem. Takhle si totiž perník od babičky pamatuje celá řada z nás.
Druhým nesporným pozitivem jsou dostupné suroviny a jednoduchá a rychlá příprava. Suroviny na perník pravděpodobně najdete ve spíži a lednici i teď a ani nebudete muset vyrazit na nákup. Navíc ho připravíte ho během chvilky a v případě, že zvolíte hrníčkový perník, nebudete potřebovat ani kuchyňskou váhu. K odměření surovin vám postačí klasický hrneček o objemu 250 ml.
Pokud nevlastníte robot nebo ruční šlehač, nemusíte zoufat, u většiny receptů na perník si vystačíte s ruční metlou. I když nepopíráme, že ruční šlehač práci usnadní.
Tajná zbraň ze zahrady: Cuketový perník či perník s jablky
Oblíbeným trikem našich babiček, který zaručuje vláčnost těsta je přidání ovoce či zeleniny. Nejdříve se vám tato rada může zdát zvláštní, ale jakmile jednou ochutnáte cuketový perník nebo perník s jablky, pochopíte, že má svůj smysl. Těsto bude kypré a šťavnaté.
Upečte si cuketový perník z kuchařky Mrkev, dýně, cuketa podle našeho videoreceptu:
Do těsta můžete s úspěchem schovat i přezrálé banány, o které už doma nikdo nejeví příliš zájem. Kombinace perníku a banánového chlebíčku z naší zkušenosti chutná dospělým i dětem.
- Přidání zeleniny či ovoce je skvělým způsobem jak si v sezoně poradit s úrodou. Cuketu v perníku nenajde ani její největší odpůrce.
- Jablka zase dodají těstu nejen sladkost, ale i příjemnou nakyslost, tedy další chuťový rozměr. Pokud nemáte v perníku rádi kousky jablek, můžete je přidat ve formě jablečného pyré. Připravte těsto na hrnkovou bábovku s kakaem a jablečným pyré a přidejte do něj navíc 1 lžíci perníkového koření.
Perník de luxe
Chcete-li obyčejný perník pozvednout na vyšší úroveň, můžete zvolit některý z jednoduchých triků. Do těsta můžete přidat sušené či kandované ovoce či ořechy, místo čokoládové polevy zvolit čepici z luxusní čokoládové ganache.
Porci perníku můžete také na dezertním talířku vylepšit kopečkem oblíbené zmrzliny a celé dílo dotáhnout karamelovou polevou.
Klasický perník na plech můžete také proměnit v dechberoucí perníkový dort se smetanovým krémem a brusinkovou zavařeninou.