Nesmrtelná klasika, která nesmí chybět téměř na žádném štědrovečením stole.
Suroviny
brambory
1
kg
lojovité, varný typ A
sůl
pepř
čerstvě mletý
mrkev
3
ks
velké
petržel
2
ks
řapíkatý celer
1
ks
nakrájený na plátky
majonéza
250
g
kvalitní
hořčice plnotučná
1
ČL
okurky nakládané
8
ks
nadrobno + navíc lák
mražený hrášek
100
g
1 minutu povařený, osolený, zchlazený
šalotka
1
ks
oloupaná, nakrájená nadrobno
vejce
2
ks
vařená natvrdo (nemusí být), nakrájená na kostky
Postup
1
Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte je jen trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky. Očistěnou mrkev a petržel uvařte zvlášť tak, aby zůstaly pevné, a nakrájejte na kostičky. Majonézu rozmíchejte s hořčicí a asi 4 lžícemi láku.
2
Na dno velké mísy rozprostřete třetinu brambor, osolte je a opepřete, posypte třetinou zbylých připravených nakrájených přísad a polijte třetinou ochucené majonézy. Postup opakujte do spotřebování přísad. Potom zlehka promíchejte, případně dochuťte a uložte ho do chladu rozležet.
NĚCO NAVÍC
Nejlépe chutná připravený večer předem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu na Štědrý večer(9 receptů )