Polévka, která vytvoří kouzlo venkovské zabíjačky i tam, kde je k nejbližšímu chlívku hodně daleko!
Suroviny
vepřové maso
400
g
ramínko nebo koleno
cibule
1
ks
zelenina
100
g
kořenová
pepř
3
kuličky
kroupy
150
g
sádlo
30
g
jelito
2
ks
česnek
3
stroužky
majoránka (drhnutá)
zázvor (mletý)
sůl
pepř mletý
1Do hrnce s osolenou vodou dejte vařit maso a očištěnou zeleninu; vše vcelku. Vhoďte kuličky pepře a povařte asi dvě hodiny. Vyjměte maso a vývar slijte do jiného hrnce.
2Mezitím dejte do kastrůlku propláchnuté kroupy a sádlo. Posolte
a zalijte vodou tak, aby sahala asi tři prsty nad kroupy. Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň a zakryté vařte doměkka, asi 40 minut.
3Do scezeného vývaru vložte kroupy, přidejte jelítka vymáčknutá ze střívek a povařte asi pět minut, až se jelítka pěkně provaří, spojí se s vývarem a dají mu hezkou, tmavou barvu. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, sůl a koření.