Zapečené palačinky se špenátem a rajčaty

Zapečené palačinky se špenátem a rajčaty

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2778 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 343 g
Tuky 110 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečte pohankové palačinky s náplní podle receptu biokuchařky Hanky Zemanové.

Suroviny

Na bešamel
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 600 ml
bio
sůl
muškátový květ 1 špetka
parmazán 2 PL
Na palačinky
mouka špaldová hladká 150 g
světlá, mletá, Bioharmonie
mouka pohanková hladká 150 g
Bioharmonie
mléko 750 ml
bio či ovesný tekuté mléko
vejce 1 ks
bio
sůl 1 špetka
olivový olej 1 ČL
panenský
slunečnicový olej
na smažení
Na náplň
česnek 2 stroužky
bio, nasekané
200 g
listový špenát bio (i mražený)
rajčata 4 ks
bio, spařená a oloupaná, na kostičky

1 V hrnci na másle zpěňte mouku. Míchejte asi minutu, pak zalijte mlékem, osolte, přidejte špetku muškátu a rozšlehejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě 10 minut. Vypněte a vmíchejte parmazán.

2 V pánvi na oleji opékejte česnek asi minutu, pak přidejte rajčata, osolte a duste 3–5 minut, až se začnou rozpadat. Vmíchejte špenát a po minutě vypněte.

3 Z přísad na palačinky ušlehejte řídké těsto. Smažte je na pánvi na troše oleje. Hotové palačinky naplňte špenátovou směsí, sviňte je a narovnejte do pekáčku. Zalijte bešamelem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 25 minut, až povrch začne bublat a u okrajů zlátnout.

Něco navíc
Náplň můžete vylepšit oblíbeným sýrem, třeba čerstvým kozím.

Jak na dokonalé palačinky

Více

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit