Zapékané těstoviny s tuňákem

Zapékané těstoviny s tuňákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané těstoviny s tuňákem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2754 kcal
Bílkoviny 188 g
Cukr 222 g
Tuky 113 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapékané těstoviny jsou vždy sázka na jistotu. Jsou vydatné a v pohodě zasytí celou rodinu! Zapéct je můžete s čímkoli máte rádi, my tentokrát zvolily oblíbenou kombinaci rajčatové omáčky, oliv a tuňáka. 

Související recepty

NĚCO NAVÍC
Doporučujeme tuňáka v olivovém oleji či vlastní šťávě. Lze použít i více menších konzerv, celkově je potřeba cca 260g pevného podílu.

Suroviny

těstoviny 300 g
krátké – např. penne
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
rajčatová passata 700 g
rajčatové pyré
italské bylinky 1 PL
lze nahradit provensálskými
krupicový cukr 1 ČL
nebo podle chuti
chilli sušené 1 ČL
vločky, lze vynechat
olivy černé 150 g
nejlépe kalamata
tuňák (konzerva) 400 g
okapaný, viz Něco navíc
mozzarella 120 g
na zapékání, nastrouhaná
parmazán 40 g
nastrouhaný
tymián snítky
nebo oregano, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly mírně nedovařené. Dobře sceďte. Vraťte do hrnce.

2

Mezitím rozehřejte olej v hlubší pánvi na silnějším ohni. Vsypte cibuli a česnek, míchejte 3 minuty, aby mírně zezlátly, ale česnek se nespálil a nezhořkl. Přidejte passatu, sušené bylinky, cukr podle chuti a 1 lžičku soli. Opepřete a přidejte chilli vločky, chcete-li. Přiveďte k mírnému varu. Zmírněte oheň a vařte 3 minuty.

3

Pak směsí přelijte těstoviny v hrnci, přidejte olivy a tuňáka, promíchejte. Směs rozprostřete do zapékací mísy o objemu cca 3 litry. Posypte oběma druhy sýra. Pečte 25 minut, aby se sýr roztekl a zezlátl. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Doporučujeme tuňáka v olivovém oleji či vlastní šťávě. Lze použít i více menších konzerv, celkově je potřeba cca 260g pevného podílu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit