Vepřové z dob, kdy ještě nebyly mrazáky na uchování většího množství masa, natož pak lednice na chatě.
Suroviny
700
ml
sklenice
sůl
necelá lžička
vepřové maso
600
g
syrové nebo krátce povařené
vývar
vepřový nebo voda
Postup
1
700ml sklenici vymažte sádlem a vsypte do ní necelou lžičku soli, naplňte očištěným a vykostěným vepřovým masem (je ho potřeba zhruba 600 g, může být syrové nebo krátce povařené) a zalijte vepřovým vývarem nebo vodou. Pečlivě zavřete novým masovým víčkem, vložte do hrnce, zalijte do tří čtvrtin vodou a hodinu pomalu vařte. Nechte vychladnout a druhý den vařte další hodinu; dvojí tepelné zpracování je nezbytné.
2
Sklenice pečlivě omyjte a zkontrolujte, jestli víčka pevně drží. Tahle skvělá záloha vydrží i tři čtyři měsíce!
Komentáře