Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žemlovka à la Benedikt

Zkusili jste už připravovat vejce Benedikt pro osm lidí najednou? S naším rychlopostupem to půjde samo! Obětujete sice efektní vzhled a krémovitost vajec, ale rodinnou snídani zvládnete na jeden zátah.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ nasáknutí
PT20M
Pečení 0:20
Z plechu

Ingredience

    • máslo na vymazání pekáčku
    • 3–4 starší světlé bagetky (rohlíky, housky či jiné světlé pečivo, ale mohou být i croissanty), nakrájené na plátky
    • 350 g šunky od kosti, na kousky
    • 1 svazek zeleného chřestu, výhonky nakrájené na 3–4cm špalíky
    • 200 g plátků nepříliš výrazného sýra, např. mladé goudy, na proužky
    • 8 vajec
    • 2 hrnky plnotučného mléka
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
    • 1 koule mozzarelly, natrhaná najemno
    • 2 jarní cibulky, nasekané

    NA HOLANDSKOU OMÁČKU

    • 125 g másla
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • sůl, pepř a citronová šťáva podle chuti

Příprava jídla

1 Pekáček nebo formu o velikosti 18 x 24 cm vymažte lehce máslem. Polovinu pečiva rozprostřete na dno zapékací nádoby, posypte polovinou nakrájené šunky, půlkou chřestu a poklaďte půlkou nakrájeného sýra. Stejně vytvořte i druhou vrstvu: vrstvěte pečivo, šunku, chřest a nakonec sýr. V misce prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a mletou papriku a pekáček rovnoměrně zalijte. Zakryjte alobalem a nechte v chladu pečivo nasáknout, minimálně hodinu, ale klidně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C, pak do ní vložte přiklopený pekáček a pečte 40 minut. Potom odkryjte, posypte mozzarellou a nasekanou cibulkou a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím na holandskou omáčku nechte na mírném ohni v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na nad vodní lázní šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní). Podávejte k žemlovce.

NĚCO NAVÍC
Čím tvrdší pečivo na zpracování máte, tím déle je potřeba je nechat nasáknout. Nic nezkazíte, když si pekáček připravíte a zalijete večer a ráno už ho jen strčíte do vyhřáté trouby. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Opulentní smaženky

Toskánská ribollita

Snídaně na vidličku

REKLAMA

Přidat komentář