Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort z uzeného lososa

Pravý uzený losos je sám o sobě jídlo pro bohy. Náš pikantní smetanovo-sýrový krém s hrubě namletým pepřem a citronem ho ale vynáší do ještě vyšších nebeských sfér.

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: nejméně 4 hodiny
PT1H15M
Příprava 1:15

Ingredience

    • 700 g plátků z uzeného lososa
    • 350 g plnotučného přírodního smetanového sýra (žervé, lučina)
    • 1 zarovnaná lžička nahrubo drceného černého pepře
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • šťáva z poloviny citronu
    • sůl, případně ještě trochu
    • hrubě drceného pepře
    • na omáčku
    • 1 zarovnaná lžíce velmi jemně nasekané šalotky
    • ½ lžičky třtinového cukru
    • 50 ml brandy
    • 100 ml zakysané smetany
    • 1 zarovnaná lžička dijonské hořčice
    • trocha limetkové šťávy
    • 50 ml olivového oleje
    • lístky z několika snítek čerstvého kopru


    K PODÁVÁNÍ

     

    • zelené salátové lístky
    • extra panenský olivový olej
    • skrojky limetky

     

Příprava jídla

1.  Dno nepřilnavé dortové formy o průměru 20 cm zabalte do fólie. Okraje fólie vespod přimáčkněte k sobě a zabalené dno vraťte do formy. Loso­sa pokrájejte na patnácticentimetrové plátky a úhledně jimi vyložte formu. Začněte po ob­vodu; každý plátek přitlačte ke stěně. Potom vyplňte vnitřek rovnými kousky.

2.  Do sýra zamíchejte pepř a špet­ku soli; nejlíp to jde gumovou stěrkou. Za stálého šlehání po troškách přilévejte dvě třetiny smetany, dokud nevznikne hladký, lehce našlehaný krém. Přidejte citron. Pokud je směs moc hustá (měla by se snadno roztírat), přilijte zbytek smetany, ochutnejte, případně dochuťte solí či pepřem.

3.  Stěrkou nebo plochým nožem rozetřete na lososa asi třetinu krému. Formou pomalu otáčejte, aby vznikla rovnoměrná, asi třímilimetrová vrstva. Na krém položte dalšího lososa. Takto pokračujte až k poslední lososové vrstvě. Vršek stlačte rukou, formu zakryjte fólií a dejte chladit aspoň na čtyři hodiny, nejlépe přes noc.

4.  Připravte omáčku: v rendlíku pět minut povařte šalotku, cukr a brandy, aby se tekutina skoro vy­pa­řila a šalotka získala tmavě hnědou barvu. Nechte zchladnout. V další míse smí­chejte zakysanou smetanu s hořčicí a limetko­vou šťávu a přidejte šalotky. Za stálého šlehání přilévejte olej (jako u majoné­zy). Osolte, zakryjte fólií a dejte chladit na dvě hodiny či přes noc.

5.  Než vyjmete dort z formy, ponořte nůž (nejlépe speciální plastový, který nepoškrábe formu) do horké vody a potom jím opatrně objeďte okraje. Na dortovou formu položte obrácený plochý servírovací talíř, případně prkénko, a poté ji i s talířem opatrně překlopte a odstraňte. Lososový dort na talíři by měl mít krásně rovný povrch.

6.  Nejlíp se dort krájí hned po vyndání z lednice, ale před podáváním ho nechte 20–30 minut stát při pokojové teplotě. Trochu povolí a rozvi­ne své aroma. Těsně před podáváním nasekejte kopr a přimíchejte ho do omáčky; ta je naopak nejlep­ší přímo z lednice. Dort jezte se zelenými lístky pokapanými olivovým olejem a se skrojky limetky. Omáčku servírujte v omáčníku.

100% tipy pro úspěch
• Hrubě drcený pepř utlučete doma v hmoždíři nebo připravíte v mlýnku nastaveném na hrubé mletí. Koření pak pomocí cedníku zbavte pepřového prachu.

• Aby byl dort po vyklopení opravdu krásný, položte plátky lososa na dno hezčí stranou dolů.

• Sýrový krém je nejlepší použít hned ve chvíli, kdy půjde roztírat. Jinak hrozí, že ztuhne, bude se vám s ním špatně pracovat a vrstva lososa se může zkrabatit. Aby vám to s krémem šlo opravdu hladce, gumovou stěrku nebo nůž při práci průběžně namáčejte do teplé vody.

• Dort rozkrájejte ostrým nožem (hladkým nebo vroubkovaným) na osm souměrných dílků. Ostří po každém řezu otřete. Porcujte dort vychlazený, ale podávejte při pokojové teplotě. Chcete-li menší porce, jednoduše udělejte dvanáct až šestnáct kousků.

Myslete dopředu
Dort můžete připravit i dva dny předem. Dezert nechte ve formě, přikryjte fólií a uložte do chladničky. Abyste si usnadnili servírování, vyklopte ho několik hodin dopředu z formy, nakrájejte a vraťte do ledničky. Dort pak nechte 20 až 30 minut před podáváním stát při pokojové teplotě. I omáčku můžete připravit o den dřív a nechat ji přikrytou v lednici.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vypadá to naprosto k "sežrání", ale 700 g lososa, to ten dort vyjde dráž než pravá svíčková :-(
Obrazek uzivatele
Vem si klakulačku. 700 g je sto procent. Když si představíš, že dort rozkrájíš na 8-10 porcí, zamysli se a důkladné úvaze se rozhodni, kolika lidem tuhle lahůdku připravíš za odměnu, že k tobě byli hodní .-) Pak pomocí kalkulačky začni pilně počítat. Možná uděláš dobře, když čtvrtinový dort nenaložíš do tý veliký formy ale do misky vyložené fólií .-) Papa a určitě si ho udělej, já se na něj taky chystám. Sanča
Obrazek uzivatele
Děvčata, musím reagovat na vaše příspěvky, jako asi jediná, která ho zkusila vytvořit. Dortová forma vyložená folii - dobrá. Lososa by mělo být jednou tolik, aby to vypadalo jako na fotce a co se týká krájení - to byla katastrofa největší, celé se to rozpadalo i když byl podchlazený z mrazáku. Chuť nic moc, samotný losos je nejlepší - lučina je k ničemu.
Obrazek uzivatele
Podle mě je dort vynikající, i když je pravda, že jsem recept trochu pozměnila a použila nízkotučnou lučinu a jen trochu smetany, aby byl o něco lehčí. Při použití kvalitního ostrého nože a troše šikovnosti jde krájení snadno, rozhodně není třeba dort dávat do mrazáku. Tento dort jsem připravovala už několikrát (většinou v menší formě) a hosté ho vždcky ocenili.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.70
Obrazek uzivatele
Musím se přiznat, že dort vypadal slibně, ale výsledky už tak pěkné nebyly. Náplň je hodně tučná a nedělá mu moc dobrou službu, omáčka byla naprosto zbytečná ... Samotný losos je opravdu lepší, v jednoduchosti je krása i ve vaření ...

Přidat komentář