Dort z uzeného lososa

Dort z uzeného lososa

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3356 kcal
Bílkoviny 190 g
Cukr 36 g
Tuky 257 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pravý uzený losos je sám o sobě jídlo pro bohy. Náš pikantní smetanovo-sýrový krém s hrubě namletým pepřem a citronem ho ale vynáší do ještě vyšších nebeských sfér.

Suroviny

uzený losos 700 g
plátky
krémový sýr 350 g
plnotučný (žervé, lučina)
pepř mletý 1 ČL
nahrubo drcený
smetana ke šlehání 300 ml
citronová štáva
z půlky citronu
sůl
pepř
hrubě drcený na omáčku
šalotka 1 PL
jemně nasekaná
třtinový cukr 0.5 ČL
brandy 50 ml
zakysaná smetana 100 ml
hořčice dijonská 1 ČL
limetková šťáva
olivový olej 50 ml
kopr snítek
K podávání
salát
zelené
olivový olej
extra panenský
limeta
skrojky
1.  Dno nepřilnavé dortové formy o průměru 20 cm zabalte do fólie. Okraje fólie vespod přimáčkněte k sobě a zabalené dno vraťte do formy. Loso­sa pokrájejte na patnácticentimetrové plátky a úhledně jimi vyložte formu. Začněte po ob­vodu; každý plátek přitlačte ke stěně. Potom vyplňte vnitřek rovnými kousky.

2.  Do sýra zamíchejte pepř a špet­ku soli; nejlíp to jde gumovou stěrkou. Za stálého šlehání po troškách přilévejte dvě třetiny smetany, dokud nevznikne hladký, lehce našlehaný krém. Přidejte citron. Pokud je směs moc hustá (měla by se snadno roztírat), přilijte zbytek smetany, ochutnejte, případně dochuťte solí či pepřem.

3.  Stěrkou nebo plochým nožem rozetřete na lososa asi třetinu krému. Formou pomalu otáčejte, aby vznikla rovnoměrná, asi třímilimetrová vrstva. Na krém položte dalšího lososa. Takto pokračujte až k poslední lososové vrstvě. Vršek stlačte rukou, formu zakryjte fólií a dejte chladit aspoň na čtyři hodiny, nejlépe přes noc.

4.  Připravte omáčku: v rendlíku pět minut povařte šalotku, cukr a brandy, aby se tekutina skoro vy­pa­řila a šalotka získala tmavě hnědou barvu. Nechte zchladnout. V další míse smí­chejte zakysanou smetanu s hořčicí a limetko­vou šťávu a přidejte šalotky. Za stálého šlehání přilévejte olej (jako u majoné­zy). Osolte, zakryjte fólií a dejte chladit na dvě hodiny či přes noc.

5.  Než vyjmete dort z formy, ponořte nůž (nejlépe speciální plastový, který nepoškrábe formu) do horké vody a potom jím opatrně objeďte okraje. Na dortovou formu položte obrácený plochý servírovací talíř, případně prkénko, a poté ji i s talířem opatrně překlopte a odstraňte. Lososový dort na talíři by měl mít krásně rovný povrch.

6.  Nejlíp se dort krájí hned po vyndání z lednice, ale před podáváním ho nechte 20–30 minut stát při pokojové teplotě. Trochu povolí a rozvi­ne své aroma. Těsně před podáváním nasekejte kopr a přimíchejte ho do omáčky; ta je naopak nejlep­ší přímo z lednice. Dort jezte se zelenými lístky pokapanými olivovým olejem a se skrojky limetky. Omáčku servírujte v omáčníku.

100% tipy pro úspěch
• Hrubě drcený pepř utlučete doma v hmoždíři nebo připravíte v mlýnku nastaveném na hrubé mletí. Koření pak pomocí cedníku zbavte pepřového prachu.

• Aby byl dort po vyklopení opravdu krásný, položte plátky lososa na dno hezčí stranou dolů.

• Sýrový krém je nejlepší použít hned ve chvíli, kdy půjde roztírat. Jinak hrozí, že ztuhne, bude se vám s ním špatně pracovat a vrstva lososa se může zkrabatit. Aby vám to s krémem šlo opravdu hladce, gumovou stěrku nebo nůž při práci průběžně namáčejte do teplé vody.

• Dort rozkrájejte ostrým nožem (hladkým nebo vroubkovaným) na osm souměrných dílků. Ostří po každém řezu otřete. Porcujte dort vychlazený, ale podávejte při pokojové teplotě. Chcete-li menší porce, jednoduše udělejte dvanáct až šestnáct kousků.

Myslete dopředu
Dort můžete připravit i dva dny předem. Dezert nechte ve formě, přikryjte fólií a uložte do chladničky. Abyste si usnadnili servírování, vyklopte ho několik hodin dopředu z formy, nakrájejte a vraťte do ledničky. Dort pak nechte 20 až 30 minut před podáváním stát při pokojové teplotě. I omáčku můžete připravit o den dřív a nechat ji přikrytou v lednici.

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit