Nejlíp se dort krájí hned po vyndání z lednice, ale před podáváním ho nechte 20–30 minut stát při pokojové teplotě. Trochu povolí a rozvine své aroma. Těsně před podáváním nasekejte kopr a přimíchejte ho do omáčky; ta je naopak nejlepší přímo z lednice. Dort jezte se zelenými lístky pokapanými olivovým olejem a se skrojky limetky. Omáčku servírujte v omáčníku.
Náš tip:
• Hrubě drcený pepř utlučete doma v hmoždíři nebo připravíte v mlýnku nastaveném na hrubé mletí. Koření pak pomocí cedníku zbavte pepřového prachu.
• Aby byl dort po vyklopení opravdu krásný, položte plátky lososa na dno hezčí stranou dolů.
• Sýrový krém je nejlepší použít hned ve chvíli, kdy půjde roztírat. Jinak hrozí, že ztuhne, bude se vám s ním špatně pracovat a vrstva lososa se může zkrabatit. Aby vám to s krémem šlo opravdu hladce, gumovou stěrku nebo nůž při práci průběžně namáčejte do teplé vody.
• Dort rozkrájejte ostrým nožem (hladkým nebo vroubkovaným) na osm souměrných dílků. Ostří po každém řezu otřete. Porcujte dort vychlazený, ale podávejte při pokojové teplotě. Chcete-li menší porce, jednoduše udělejte dvanáct až šestnáct kousků.
Myslete dopředu
Dort můžete připravit i dva dny předem. Dezert nechte ve formě, přikryjte fólií a uložte do chladničky. Abyste si usnadnili servírování, vyklopte ho několik hodin dopředu z formy, nakrájejte a vraťte do ledničky. Dort pak nechte 20 až 30 minut před podáváním stát při pokojové teplotě. I omáčku můžete připravit o den dřív a nechat ji přikrytou v lednici.