Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dort z uzeného lososa

Dort z uzeného lososa

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3367 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 38 g
Tuky 257 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravý uzený losos je sám o sobě jídlo pro bohy. Náš pikantní smetanovo-sýrový krém s hrubě namletým pepřem a citronem ho ale vynáší do ještě vyšších nebeských sfér.

Suroviny

uzený losos 700 g
plátky
krémový sýr 350 g
plnotučný (žervé, lučina)
pepř mletý 1 ČL
nahrubo
smetana ke šlehání 300 ml
citronová štáva 2 PL
sůl
Na omáčku
pepř
šalotka 1 PL
jemně nasekaná
třtinový cukr 0.5 ČL
brandy 50 ml
zakysaná smetana 100 ml
hořčice dijonská 1 ČL
limetová šťáva
trochu
olivový olej 50 ml
kopr 1 snítka
K podávání
hlávkový salát
listy
olivový olej
extra panenský
limeta
skrojky

1Dno nepřilnavé dortové formy o průměru 20 cm zabalte do fólie. Okraje fólie vespod přimáčkněte k sobě a zabalené dno vraťte do formy. Loso­sa pokrájejte na patnácticentimetrové plátky a úhledně jimi vyložte formu. Začněte po ob­vodu; každý plátek přitlačte ke stěně. Potom vyplňte vnitřek rovnými kousky.

2Do sýra zamíchejte pepř a špet­ku soli; nejlíp to jde gumovou stěrkou. Za stálého šlehání po troškách přilévejte dvě třetiny smetany, dokud nevznikne hladký, lehce našlehaný krém. Přidejte citron. Pokud je směs moc hustá (měla by se snadno roztírat), přilijte zbytek smetany, ochutnejte, případně dochuťte solí či pepřem.

3Stěrkou nebo plochým nožem rozetřete na lososa asi třetinu krému. Formou pomalu otáčejte, aby vznikla rovnoměrná, asi třímilimetrová vrstva. Na krém položte dalšího lososa. Takto pokračujte až k poslední lososové vrstvě. Vršek stlačte rukou, formu zakryjte fólií a dejte chladit aspoň na čtyři hodiny, nejlépe přes noc.

4Připravte omáčku: v rendlíku pět minut povařte šalotku, cukr a brandy, aby se tekutina skoro vy­pa­řila a šalotka získala tmavě hnědou barvu. Nechte zchladnout. V další míse smí­chejte zakysanou smetanu s hořčicí a limetko­vou šťávu a přidejte šalotky. Za stálého šlehání přilévejte olej (jako u majoné­zy). Osolte, zakryjte fólií a dejte chladit na dvě hodiny či přes noc.

5Než vyjmete dort z formy, ponořte nůž (nejlépe speciální plastový, který nepoškrábe formu) do horké vody a potom jím opatrně objeďte okraje. Na dortovou formu položte obrácený plochý servírovací talíř, případně prkénko, a poté ji i s talířem opatrně překlopte a odstraňte. Lososový dort na talíři by měl mít krásně rovný povrch.

6Nejlíp se dort krájí hned po vyndání z lednice, ale před podáváním ho nechte 20–30 minut stát při pokojové teplotě. Trochu povolí a rozvi­ne své aroma. Těsně před podáváním nasekejte kopr a přimíchejte ho do omáčky; ta je naopak nejlep­ší přímo z lednice. Dort jezte se zelenými lístky pokapanými olivovým olejem a se skrojky limetky. Omáčku servírujte v omáčníku.

Náš tip:
• Hrubě drcený pepř utlučete doma v hmoždíři nebo připravíte v mlýnku nastaveném na hrubé mletí. Koření pak pomocí cedníku zbavte pepřového prachu.

• Aby byl dort po vyklopení opravdu krásný, položte plátky lososa na dno hezčí stranou dolů.

• Sýrový krém je nejlepší použít hned ve chvíli, kdy půjde roztírat. Jinak hrozí, že ztuhne, bude se vám s ním špatně pracovat a vrstva lososa se může zkrabatit. Aby vám to s krémem šlo opravdu hladce, gumovou stěrku nebo nůž při práci průběžně namáčejte do teplé vody.

• Dort rozkrájejte ostrým nožem (hladkým nebo vroubkovaným) na osm souměrných dílků. Ostří po každém řezu otřete. Porcujte dort vychlazený, ale podávejte při pokojové teplotě. Chcete-li menší porce, jednoduše udělejte dvanáct až šestnáct kousků.

Myslete dopředu
Dort můžete připravit i dva dny předem. Dezert nechte ve formě, přikryjte fólií a uložte do chladničky. Abyste si usnadnili servírování, vyklopte ho několik hodin dopředu z formy, nakrájejte a vraťte do ledničky. Dort pak nechte 20 až 30 minut před podáváním stát při pokojové teplotě. I omáčku můžete připravit o den dřív a nechat ji přikrytou v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

Vypadá to naprosto k "sežrání", ale 700 g lososa, to ten dort vyjde dráž než pravá svíčková :-(

Anonym

Vem si klakulačku. 700 g je sto procent. Když si představíš, že dort rozkrájíš na 8-10 porcí, zamysli se a důkladné úvaze se rozhodni, kolika lidem tuhle lahůdku připravíš za odměnu, že k tobě byli hodní .-) Pak pomocí kalkulačky začni pilně počítat. Možná uděláš dobře, když čtvrtinový dort nenaložíš do tý veliký formy ale do misky vyložené fólií .-) Papa a určitě si ho udělej, já se na něj taky chystám. Sanča

Anonym

Děvčata, musím reagovat na vaše příspěvky, jako asi jediná, která ho zkusila vytvořit. Dortová forma vyložená folii - dobrá. Lososa by mělo být jednou tolik, aby to vypadalo jako na fotce a co se týká krájení - to byla katastrofa největší, celé se to rozpadalo i když byl podchlazený z mrazáku. Chuť nic moc, samotný losos je nejlepší - lučina je k ničemu.

Anonym

Podle mě je dort vynikající, i když je pravda, že jsem recept trochu pozměnila a použila nízkotučnou lučinu a jen trochu smetany, aby byl o něco lehčí. Při použití kvalitního ostrého nože a troše šikovnosti jde krájení snadno, rozhodně není třeba dort dávat do mrazáku. Tento dort jsem připravovala už několikrát (většinou v menší formě) a hosté ho vždcky ocenili.

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.70

Anonym

Musím se přiznat, že dort vypadal slibně, ale výsledky už tak pěkné nebyly. Náplň je hodně tučná a nedělá mu moc dobrou službu, omáčka byla naprosto zbytečná ... Samotný losos je opravdu lepší, v jednoduchosti je krása i ve vaření ...

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit