
Houbový kuba
K přípravě houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Pokrmu dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud máte možnost, sežeňte si pravé domácí!
Vydání: 2006/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 3 hrsti sušených hub
- mléko na namočení hub
- 300 g středních krupek
- 3 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
- sůl
- 2 velké cibule, najemno nakrájené
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- mletý pepř
- 3 lžíce majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
Příprava jídla
1. Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte; krupky propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.
2. Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte na 180°C ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.
2. Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte na 180°C ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Vilma (neověřeno)
13. Prosinec 2006 20:35
Elena (neověřeno)
14. Prosinec 2006 09:44
Elena (neověřeno)
14. Prosinec 2006 09:46
Lenka (neověřeno)
23. Prosinec 2006 19:12
Alena (neověřeno)
13. Září 2007 19:19
Zdeněk Dvořák
16. Prosinec 2019 19:05
Lucie Velek
18. Prosinec 2019 10:25
Zkusila jsem vyhledat informace o zpracování hub, bohužel v redakční knihovně jsem na žádnou moudrou knihu, která by mi namáčení do mléka, osvětlila, nenarazila.
Ale můj osobní odhad je, že jde o starý rodinný recept, případně recept čerpaný ze staré kuchařky, a namáčení do mléka je typická babská rada, kterou všichni následujeme, ale moc o ní nepřemýšlíme.
Možná – protože byl kuba štědrovečerním jídlem, kdy si chudí venkované chtěli dopřát to nejlepší z omezených zdrojů, které tehdy obyčejní lidé měli, je namáčení do mléka určitým projevem luxusu a zvýšením kalorické hodnoty pokrmu. Ale to už jen hádám...
Každopádně, pokud se vám namáčení do mléka nezdá, použijte klidně odpovídající množství vody. :-)
Přejeme vám krásné Vánoce!