Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbový kuba

K přípravě houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Pokrmu dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud máte možnost, sežeňte si pravé domácí! 

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Namočení hub: 30 minut
PT20M
Česká

Ingredience

    • 3 hrsti sušených hub
    • mléko na namočení hub
    • 300 g středních krupek
    • 3 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
    • sůl
    • 2 velké cibule, najemno nakrájené
    • 5 stroužků česneku, prolisovaných
    • mletý pepř
    • 3 lžíce majoránky
    • 1 lžička mletého kmínu

Příprava jídla

1.  Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte; krupky propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.

2.  Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte na 180°C ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapr načerno

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zkuste místo krup dát rýži. Nejenom že je do zdravější, ale fakt to chutná lépe. A místo sádla stačí trošku másla.
Obrazek uzivatele
Misto krup davam pohanku, misto sadla repkovy olej a kuba je stejne vyborny. Neni nutne si kazit zdravi!
Obrazek uzivatele
Misto krup davam pohanku, misto sadla repkovy olej a kuba je stejne vyborny. Neni nutne si kazit zdravi!
Obrazek uzivatele
Milá Eleno, myslím, že pokud jíme střídmě, tak trocha sádla nikomu zdraví nezkazí. Já raději sádlo, než řepkový olej, který může obsahovat nepatrná množství k. erukové, která není nic dobrého pro zdraví.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.58
Obrazek uzivatele
Proč se houby musí namočit do mléka?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Zdeňku, recept na kubu je z roku 2006, tedy z pohledu existence Apetitu z dávné prehistorie, takže momentálně už v redakci nedohledáme jeho autora a nemůžeme se ho zeptat, proč předepsal k namáčení hub zrovna mléko.
Zkusila jsem vyhledat informace o zpracování hub, bohužel v redakční knihovně jsem na žádnou moudrou knihu, která by mi namáčení do mléka, osvětlila, nenarazila.
Ale můj osobní odhad je, že jde o starý rodinný recept, případně recept čerpaný ze staré kuchařky, a namáčení do mléka je typická babská rada, kterou všichni následujeme, ale moc o ní nepřemýšlíme.
Možná – protože byl kuba štědrovečerním jídlem, kdy si chudí venkované chtěli dopřát to nejlepší z omezených zdrojů, které tehdy obyčejní lidé měli, je namáčení do mléka určitým projevem luxusu a zvýšením kalorické hodnoty pokrmu. Ale to už jen hádám...
Každopádně, pokud se vám namáčení do mléka nezdá, použijte klidně odpovídající množství vody. :-)

Přejeme vám krásné Vánoce!

Přidat komentář