Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kakiová bábovka

Není to překlep – v téhle superlahůdce je místo obligátního kakaa… kaki. A slaví úspěch přímo triumfální!

Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Více než hodinu
Chladnutí: 15 minut
PT2H20M

Ingredience

    • 60 ml brandy nebo rumu
    • hrst zlatých a hrst tmavých rozinek
    • 3 lžíce změklého másla
    • + na vymazání formy
    • 200 g krupicového cukru
    • 2 velká vejce, žloutky a bílky zvlášť
    • špetka mleté pravé vanilky
    • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
    • 2 zralá kaki + pár plátků na ozdobu
    • 200 ml 12% smetany
    • 1 lžička jedlé sody
    • 150 g hladké mouky
    • 1½ lžičky mleté skořice
    • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
    • ¼ lžičky soli
    • 90 g sekaných vlašských ořechů

Příprava jídla

1.  Pudinkovou nebo bábovkovou formu vymastěte. Brandy a rozinky krátce a zlehka svařte, dvě tři minuty. Stáhněte z ohně a nechte čtvrt hodiny stát.

2.  Elektrickými metlami zpěňte máslo a cukr, vešlehejte žloutky, vanilku a citronovou šťávu. Z kaki odřízněte vršek, vyberte dužinu a protlačte ji sítem či jemným cedníkem. Pyré promíchejte se smetanou. Sodu rozpuštěnou ve lžíci horké vody přimíchejte k máslu s cukrem. Mouku prosijte s kořením a solí, přidejte k pyré a vmíchejte ořechy.

3.  V čisté míse ušlehejte bílky na tuhý sníh a vetřete jej do těsta. Rozinky vsypte do formy, vlijte těsto a nádobu uzavřete nebo přikryjte alobalem.

4. Teď je na řadě vaření v páře: Na dno kastrolu (kolem formy by mělo být aspoň pět centimetrů prostoru) dejte složenou utěrku nebo postavte kovový stojánek. Vlijte tolik vody, aby dosahovala do poloviny formy, uveďte do varu a pak zmírněte na jemné probublávání. Vložte formu a kastrol přikryjte. Vařte dvě hodiny a dvacet minut; průběžně dolévejte vroucí vodu, abyste udrželi výšku hladiny. Plátky kaki mezitím na ubrousku vložte do mikrovlnky a při středním výkonu je přerušovaně asi deset minut sušte.

5.  Vyjměte formu a nechte ji vychladnout. Vyklopte bábovku a nakrájejte na plátky; zůstane krásně šťavnatá.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapečené kaki na víně se zakysanou smetanou

Kotlety s kaki zavařeninou

Kaki zavařenina

Grilovaný salát

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/07, str.78

Přidat komentář