Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Grilovaný mořský okoun s pórkem a červeným vínem

První tři kroky lze udělat už ráno. Připravené polotovary nechte přikryté v lednici.

Vydání: 2007/2
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření a pečení
PT5M
Pečení 0:05

Ingredience

    • 2 silnější filety z mořského okouna  nebo jiné bělomasé ryby, bez šupin a kostí (každý asi 200g)
    • olivový olej na potření
    • brambory, nejlépe gratinované se smetanou k podávání

    Na omáčku

    • 300 ml červeného vína (nejlépe Jacobs Creek Cabernet Shiraz)
    • 4 lžíce třtinového cukru typu muscovado
    • ½ kostky zeleninového bujonu
    • 2 špetky čínského koření pěti vůní
    • 25 g vychlazeného másla

    Na pórek

    • 140 g másla
    • 2 středně velké pórky, velmi jemně nakrájené a propláchnuté
    • sůl a pepř

     

     

Příprava jídla

1.  Připravte si omáčku: víno, cukr, bujonovou kostku, čínské koření a špetku soli přiveďte do varu v nerezovém nebo kameninovém rendlíku. Nechte asi deset minut lehce probublávat. Až se svaří asi na čtvrtinu původního objemu, sejměte z plamene.

2.  Rybu usaďte kůží nahoru na prkénko a velmi ostrým nožem v půlcentimetrových rozestupech nařezávejte kůži asi pět milimetrů hluboko. Pak rybu pootočte o devadesát stupňů a kůži nařízněte stejným způsobem.

3.  Na přílohu rozpusťte máslo, až začne pěnit. Vsypte pórek, osolte, opepřete a pět minut vařte. Dejte stranou na cedník na misce, aby máslo odkapalo.

4.  Rozpalte gril nebo troubu na nejvyšší teplotu. Rybu potřete olejem a důklad­ně osolte a opepřete. Kůží nahoru ji dejte asi na pět minut péct do zlatohněda, pak okouna vyjměte a zakryjte alobalem. Vypněte zdroj tepla a vraťte rybu na pět minut pod gril nebo do trouby.

5.  Mírně prohřejte omáčku a vmíchejte do ní kostičky másla. Jemně prošlehávejte, až omáčka zhoustne a bude se pěkně lesknout. Podle potřeby dochuťte; udržujte v teple.

6.  Ohřejte okapaný pórek s kouskem másla. Rozdělte na dva talíře, přikryjte rybou a okolo nalijte trochu omáčky – ale nepřežeňte to!

Zelený pórek Aby si pórek zachoval šťávu a nádhernou barvu, je dobré ho připravit na velkém množství másla a přebytečné máslo nechat okapat. Těsně před podáváním ale přece jen trošku okapaného másla přidejte zpátky a pórek ohřejte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pórek vařte i zapékejte

Pórek vařte i zapékejte

30 receptů s rybami a mořskými plody

REKLAMA

Přidat komentář