Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nekynutý mazanec

Dopřejte si velikonoční klasiku trochu jinak – ale stejně svátečně a lahodně!

Vydání: 2007/4
Autor:
Hodnocení:
46 (hlasů)
Počet porcí: 12-16 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Pečení 0:50

Ingredience

    • 150 g másla
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 2 velká vejce
    • kůra z necelé poloviny citronu
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce rumu
    • 70 g sekaných loupaných mandlí
    • 500 g hladké mouky + trocha
    • na poprášení válu
    • 1 sáček prášku do pečiva
    • 1 měkký tvaroh (ne vaničkový)
    • 50 g rozinek
    • 50 g kandovaného ovoce
    Na dokončení:
    • 2 lžíce mléka
    • 1 lžíce moučkového cukru
    Vybavení: ruční šlehač, miska, vařečka, síto, plech na pečení, nůž, mašlovačka

Příprava jídla

1. Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a tři minuty plnou rychlostí šlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilinový cukr a ještě minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce, a jakmile se spojí s pěnou, zopakujte to i s druhým.

2. Připojte k máslové pěně tvaroh společně s rumem, citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašlehejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a společně prosijte.

3. Vařečkou vpracujte mandle i připravenou mouku a těsto dohotovte na válu rukama. Poté za občasného podsypávání moukou hněťte asi pět minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujte rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily.

4. Z těsta vytvarujte hladkou kouli bez prasklin a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte  pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova; trvá to asi padesát minut.
 
Pro lesklou kůrku
Dvě lžíce mléka, které uvádíme v receptu na dokončení celého díla, přijdou na řadu po půlhodině pečení. Povytáhněte mazanec z trouby a mašlovačkou ho celý potřete mlékem. Nevyndávejte plech z trouby úplně – riskovali byste, že se těsto kvůli velkému teplotnímu šoku srazí! Potom mazanec vraťte do trouby a nechte dopéci. Hotový už jen pocukrujte.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mazanec jsem nakonec musela péci zhruba hodinu a půl, nafoukl se a zvětšil, ale stálo to za to - je výborný! Příště těsto rozdělím na dva bochánky.

Přidat komentář