Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bavorské vdolečky

Básnička o koblížkovi sice říká cosi o smažení na másle a chlazení na okně – vy ale jistě víte, že se už dávno smaží na oleji a že není nad to, zakousnout se do ještě teplé koblihy nebo vdolečku…

Vydání: 2007/5
Autor:
Hodnocení:
47 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 75 minut
PT20M
Smažení 0:20

Ingredience

    • 25 g droždí
    • 60 g krupicového cukru
    • 150 ml vlažného mléka
    • 400 g polohrubé mouky + trocha navíc
    • špetka soli
    • strouhaná kůra z poloviny citronu
    • 2 žloutky
    • 60 g másla
    • 1 lžíce rumu
    • olej nebo ztužený tuk na smažení
    Na ozdobení:
    • 100 g povidel či rybízové zavařeniny
    • 200 g tvrdého tvarohu
    • šlehačka

Příprava jídla

1.  V misce rozetřete droždí s trochou cukru. Přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte a dejte na teplé místo; kvásek by měl vzejít zhruba za deset minut.

2.  Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a dobře je zapracujte. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.

3.  Těsto přesuňte na lehce pomoučený vál a vyválejte na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.

4.  V kastrolu rozehřejte tuk; musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly. Uprostřed vykynutých vdolků promáčkněte palcem důlek, položte je do horkého tuku, přiklopte (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažte dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočte a bez poklice smažte i z druhé strany. Vyjměte.

5.  Důlky naplňte povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.


Úspěch zaručen!
  • Poměry surovin se v jednotlivých receptech na vdolky nebo koblihy sice nepatrně liší, k úspěchu vás ale dovede především kvalitní mouka a správné propracování a vykynutí těsta.
  • Rum se nepřidává do těsta kvůli chuti, ale proto, aby vdolky při smažení tolik nenasákly tukem.
  • Vdolky smažte v dobře rozehřátém tuku – a musí v něm plavat. Tedy pokud vám jde i o půvabný světlý proužek po straně…
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dukátové buchtičky

Trhanec

Krupicová kaše

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
To jsou z téměř půl kila mouky jen 4 porce ? To musí být koblihy, jaké svět neviděl....
Obrazek uzivatele
Tipla bych, že jedna porce nutně neznamená jedna kobliha...
Obrazek uzivatele
klasika, která potěší.

Přidat komentář