Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový salát

Lehký a elegantní

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Salát Francouzská

Ingredience

    • 1 kg očištěných brambor
    • 2 jarní cibulky, najemno nakrájené
    • sůl a pepř
    • 250 ml majonézy
    • 2 lžíce natě jarní cibulky, nasekané
    • nať jarní cibulky nebo nasekanou pažitku na ozdobu

    Na zálivku vinaigrette:

    • 6 lžic olivového oleje
    • 2 lžíce bílého vinného octa
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • 1 lžíci dijonské hořčice
    • sůl a pepř

     

Příprava jídla

1. Jděte na brambory
Dají se vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.

2. Přidejte cibulku
Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.

3. Na řadě je zálivka
Do uzavíratelné skleničky dejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.

4. Majonéza korunuje dílo
Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.



Majonéza
Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.

■ V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.

■ Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.

Další recept na bramborový salát najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lehký bramborový salát

40 skvělých salátů

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
je uzasny.:)
Obrazek uzivatele
Nevím, čím to, ale tenhle salát se mi moc nepovedl. Byl moc kyselý, rozhodně ne taková lahůdka, jak bylo popsáno v časopise
Obrazek uzivatele
no každý má iné chute...
Obrazek uzivatele
Salát je opravdu výborný,je vlahý a lahodný.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/04, str.30
Obrazek uzivatele
My tomu odedávna říkáme šťouchané brambory.

Přidat komentář