Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce

Dva druhy hořčice dodávají krémové omáčce šmrnc. Jídlo podávejte s rýží nebo s bramborovou kaší.

Vydání: 2005/1
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Zapékání: 35-40 minut
PT35M
Zelenina

Ingredience

    • 3 puky čekanky
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 3 lžíce suchého bílého vína, drůbežího vývaru nebo vody
    • 4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže
    • 20 g másla
    • 1 malou cibuli, nadrobno nasekanou
    • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
    • sůl a pepř
    • 50 g strouhaného ementálu

    Na omáčku:

    • 20 g másla
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 300 ml mléka
    • 150 ml zakysané smetany
    • 4–6 lístků čerstvé šalvěje (nasekané) nebo 2 listy sušené (rozemnuté)
    • 2–3 lžičky jemné dijonské hořčice
    • 2–3 lžičky kremžské dijonské hořčice
    • sůl a pepř

     

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Odřízněte konce košťálů čekankových puků a odstraňte případné zažloutlé, poškozené nebo zavadlé listy. Pak puky nakrájejte podélně na čtvrtiny. Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijte olej a vkládejte v jedné vrstvě čekanku, rozkrojenou stranou navrch. Přelijte vínem, vývarem nebo vodou a překryjte alobalem. Deset minut zapékejte a pak vyjměte z trouby.

2. Mezitím nakrájejte maso na zhruba centimetrové proužky, osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a proužky kuřete na něm ze všech stran pečte, až začnou zlátnout. Přisypte cibuli a česnek a opékejte ještě minutu. Směs pak přidejte k zapečené čekance (pánev nemyjte, ještě ji budete potřebovat). Zapékací nádobu překryjte znovu alobalem a dejte stranou, než si připravíte omáčku.

3. Na omáčku rozehřejte máslo v pánvi, v níž jste opékali kuře. Zaprašte je moukou, promíchejte, zalijte studeným mlékem a za stálého míchání povařte tak, aby vznikla hladká omáčka (bešamel). Odstavte ji z ohně a přimíchejte do ní zakysanou smetanu, šalvěj a oba druhy hořčice. Podle chuti případně osolte a opepřete.

4. Omáčkou přelijte kuře a čekanku v zapékací nádobě a všechno posypte sýrem. Zapékejte v troubě odkryté asi 25–30 minut, až omáčka začne bublat, sýr se roztaví a zezlátne.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát z aromatických zelených lístků

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/05, str.32
Obrazek uzivatele
Recept je jednoduchý i pro začínající kuchaře, jako jsem já.Vypustila sem čekanku, ale i tak to bylo skvělé.
Obrazek uzivatele
Tohle skvělé jídlo vařím podle Apetitu už déle než 2 roky. S bramborovou kaší a bílým vínem tvoří naprosto bezchybnou, neotřelou chuťovou kombinaci!!!

Přidat komentář