
Švestkové buchty
Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky nebo právě švestky!
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 75 g krupicového cukru
- 75 g rozehřátého másla + na vymaštění
- 2 žloutky
- citronová kůra
- ½ lžičky soli
- 36 švestek, vypeckovaných, rozpůlených
- cukr a skořice na posypání švestek
- moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 Zadělejte těsto: do prosáté mouky udělejte důlek, do něho dejte trochu vlažného mléka, droždí a lžíci cukru a 15 minut nechte vzejít kvásek. Poté přidejte zbytek cukru a mléka, máslo, žloutky, citronovou kůru i sůl a zadělejte těsto. Nechte kynout do dvojnásobného objemu.
2 Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku 1,5 cm a nadělejte z něj čtverce o straně 7 cm. Na každý dejte tři půlky švestek (řeznou stranou nahoru), posypte cukrem a skořicí a přiklopte třemi půlkami švestek. Spojte protilehlé konce těsta, důkladně slepte a tvarujte buchty. Ze všech stran je potírejte rozpuštěným máslem a jednu vedle druhé dejte do vymazaného pekáčku. Pečte při 180 °C dozlatova.
Něco navíc: Když buchty ihned po vyndání potřete roztokem z 50 ml rumu, 50 ml vody a 2 lžic cukru, neztvrdnou vám na povrchu!
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Dorota Saitzová
25. Září 2009 19:13
Táňa Absolínová
28. Září 2009 15:15
Zuzana Svobodová
17. Září 2014 11:47
Gabriela Radová
6. Září 2015 22:43