Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sytý salát z tuňáka a fazolí

Lehká, ale zároveň vydatná večeře pro celou rodinu. Přidat můžete i případné zbytky sýra.

Vydání: 2004/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Středomořská

Ingredience

    • 500 g neloupaných nových salátových brambor, vydrhnutých kartáčkem
    • 4 lžíce olivového oleje
    • lžíci citronové šťávy
    • půl lžičky mletého chilli
    • stroužek česneku, jemně nakrájený nebo rozdrcený
    • 400 g bílých fazolí z konzervy, bez nálevu, propláchnutých a odkapaných
    • malou, nejlépe červenou cibuli,  jemně nakrájenou
    • hrst jemně nasekané petrželky
    • 200g konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, bez nálevu
    • hrst salátových listů na dozdobení, natrhaných  na menší kousky
    • trochu olivového oleje na zakápnutí

Příprava jídla

1. připravte si všechno dopředu: uveďte do varu vodu v konvici a zalijte jí brambory. Povařte je doměkka (asi 15 minut, záleží na velikosti). Na zálivku prošlehejte olej s citronovou šťávou, chilli a česnekem – můžete to udělat přímo v míse, ve které budete salát podávat. Přidejte fazole, cibuli a petrželku. Promíchejte.

2. brambory sceďte, překrojte podélně na polovinu, vložte je do mísy a smíchejte s ostatními surovinami. Potom přidejte kousky tuňáka a lehce promíchejte, aby se maso příliš neroz­drobilo. Ozdobte salátovými listy a lehce zakápněte olivovým olejem.

Kouzelná přísada:
Luštěniny jsou v české kuchyni trestuhodně opomíjené. Přitom jde o ideální surovinu: možností přípravy je skoro nekonečně, a její doba minimální. Tedy u těch konzervovaných nebo mražených, které nemusíte zdlouhavě namáčet a pak téměř stejně dlouho vařit. V konzervě občas najdete i tak vzácné ‚zboží‘, jako jsou obří bílé fazole – ideální nejen do našeho sytého salátu. Proč? Jsou jemné jako máslo, a přitom krásně křupou – a u takových gigantů opravdu máte do čeho kousnout. 400 g sterilovaných fazolí v nálevu seženete v běžné prodejní síti za zhruba 30–40 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Skvělý a rychlý salát, který se dá připravit ze zásob ve spíži. Jen pozor na fazole, mě osobně se osvědčily pouze ty ve slaném nálevu (sladkokyselý podivně "sedal" na jazyk)
Obrazek uzivatele
tento salát dělám dost často, velice chutny a zasytí :) mnam mnam
Obrazek uzivatele
Od tohoto salátu jsem čekala více. Kombinace chutí byla až příliš rozmanitá. Zdálo se mi, že ne všechno se k sobě hodí. Asi tak jako byste smíchali to, co vám doma zrovna zbylo.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/04, a také 1/05, str.23
Obrazek uzivatele
Brambory jsem uvařila v páře a bílé fazole, které jsem sehnala jen ve sladkokyselém nálevu, jsem několikrát propláchla, abych je zbavila poměrné dost kyselé chuti (od firmy Efko). Závěrem jsem salát posypala lístky čerstvé rukoly zakápnuté olejem z vlašských ořechů a salát byl dokonalý! Dobrá variace na vánoční bramborový salát.

Přidat komentář