0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehce a zdravě: všestranný tuňák z konzervy na 6 způsobů

Lehce a zdravě: všestranný tuňák z konzervy na 6 způsobů
ZDROJ: Rio Mare

Tuňák v konzervě patří mezi nejoblíbenější položky v domácí spíži. Jde o všestranně použitelnou surovinu, která se hodí do salátů, pomazánek, těstovin nebo slaného pečení. Spolu s tuňákem dodáte jídlu nejen skvělou chuť, ale i potřebné živočišné bílkoviny a zdravé tuky. 

S konzervou tuňáka a pár dalšími přísadami z lednice či spíže může i začátečník vykouzlit luxusní večeři. Kromě snadné přípravy a lahodné chuti patří tuňák v konzervě také k snadno (a rychle) dostupným zdrojům živočišných bílkovin. Navíc je relativně levný a skladný, můžete ho mít vždy po ruce jídlo na velký i malý hlad.

  • Plechovky tuňáka obsahují různě velké kousky masa, proto nezapomeňte číst etikety. Jedině tak dostanete do ruky tuňáka, kterého skutečně chcete. Ve vlastní šťávě nebo v oleji.
  • Koupit můžete také rozdílnou kvalitu: Tu představují buď velmi drobné kousky masa, v podstatě drť. Využijete ji nejlépe do pomazánek nebo do omáčky na těstoviny.
  • V konzervě se maso tuňáka nabízí také jako větší kousky (chunks), které sluší salátům nebo wrapům. Skvěle se hodí do slaného koláče nebo quiche.
  • Tuňákové steaky jsou oblíbené zejména do zeleninových salátů i těstovinových salátů. Stále více roste obliba tuňákových steaků v teplé kuchyni, hodí se skvěle do asijských pokmrmů, na tortilly nebo s rýží," uvádí možnosti použití nejhodnotnějšího typu konzervy René Řiháček z Rio Mare.

Jak obsah plechovky proměnit na poslední chvíli v plnohodnoté jídlo? 

1. Rychlovka: tuňák a těstoviny

Chcete-li těstovinové večeři dodat pořádnou porci bílkovin, přidejte plechovku tuňáka. Ve směsi s majonézou připravíte oblíbený studený salát, který oceníte především v horkých letních dnech, kdy není chuť na větší vaření.

  • V teplé variantě se hodí k zelenině krátce opékané na pánvi, do omáček i k zapečení pod vrstvou sýra. Pokud zrovna nemáte chuť na těstoviny, ke stejné úpravě do trouby se výborně hodí i brambory.

2. Populární sendvič: tuňák a pečivo

Sendviče miluje každý. Obměňte klasický pan bagnat a ančovičky nahraďte tuňákem z konzervy.

  • Nebo zkuste avokádový toast s tuňákem. Rozmačkejte avokádo s olivovým olejem, solí a pepřem a pak do něj opatrně vmíchejte plechovku tuňáka. Pochutnáte si dvojnásobně.
  • Můžete také udělat burger s tuňákovými placičkami a domácí majonézou.

3. Lahodný salát: tuňák a zelenina

S plechovkou tuňáka v olivovém oleji a zeleninou svedete hodně muziky. Své by o tom mohli vyprávět v Provence na jihu Francie, kde plechovku tuňáka najdete snad v každé spíži. 

  • Tuňák zde přichází na stůl spolu s jednoduchými saláty ze zelených listů, zralých rajčat a další sezonní zeleniny či s krátce blanšírovanými zelenými fazolkami doplněnými olejovou zálivkou. Takové saláty se podávají jako předkrmy nebo lehký oběd.
  • K jejich sytějším obměnám patří světoznámý salát niçoise s vejci a olivami.

4. Klasika: tuňák a vejce

Tato kombinace slibujeme vašemu jídelníčku hned dvojnásobnou porci bílkovin.

  • Kromě již zmiňovaného nicejského salátu využijete tuňáka s vejci také v sendvičích či pomazánkách.
  • Nemůžeme opomenout ani italskou delikatesu vitello tonnato. Proslulý pokrm z vařeného telecího s omáčkou z čerstvé majonézy, sardelek, tuňáka a kaparů se dokonale hodí jako luxusní předkrm pro horké dny.
  • Kousky tuňáka obohatí také frittatu.

5. Blesková pomazánka: tuňák a krémový sýr

Plechovka tuňáka smíchaná s krémovým sýrem vytvoří pomazánku, kterou můžete mazat na pečivo, podávat s kousky zeleniny nebo jí plnit tortillové wrapy.

  • Tuňákovou pomazánku můžete ji také použít jako náplň trojhránků, které upečete dozlatova v troubě.

6. K zasycení: tuňák a luštěniny

Místo jedné konzervy otevřete dvě, nebudete litovat: Tuňák a luštěniny tvoří silný tandem plný bílkovin, který zasytí.

  • Nejčastěji se tuňák podává v kombinaci s bílými máslovými fazolemi. Pokud z nich připravujete salát, zkuste je předem opéct z obou stran dokřupava na olivovém oleji, jako to dělá Jamie Oliver.
  • Z dalších luštěnin se tuňák hodí také k cizrně nebo černé čočce beluga, která po uvaření zůstává pevná.
  • Tuňáka můžete pro větší sytost přimíchat také do husté fazolové polévky místo klobásy.

Zdroj: Apetit, Gui Gedda, Marie-Pierre Moineová – Provence. Škola provensálské kuchyně, Jamier Oliver – 5 ingrediencí, Epicurious.com

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč