
Tuňák v konzervě patří mezi nejoblíbenější položky v domácí spíži. Jde o všestranně použitelnou surovinu, která se hodí do salátů, pomazánek, těstovin nebo slaného pečení. Spolu s tuňákem dodáte jídlu nejen skvělou chuť, ale i potřebné živočišné bílkoviny a zdravé tuky.
S konzervou tuňáka a pár dalšími přísadami z lednice či spíže může i začátečník vykouzlit luxusní večeři. Kromě snadné přípravy a lahodné chuti patří tuňák v konzervě také k snadno (a rychle) dostupným zdrojům živočišných bílkovin. Navíc je relativně levný a skladný, můžete ho mít vždy po ruce jídlo na velký i malý hlad.
- Plechovky tuňáka obsahují různě velké kousky masa, proto nezapomeňte číst etikety. Jedině tak dostanete do ruky tuňáka, kterého skutečně chcete. Ve vlastní šťávě nebo v oleji.
- Koupit můžete také rozdílnou kvalitu: Tu představují buď velmi drobné kousky masa, v podstatě drť. Využijete ji nejlépe do pomazánek nebo do omáčky na těstoviny.
Náš tip: Chcete změnu? Připravte si například slavnostní tuňákovou pomazánku podle našeho videoreceptu
- V konzervě se maso tuňáka nabízí také jako větší kousky (chunks), které sluší salátům nebo wrapům. Skvěle se hodí do slaného koláče nebo quiche.
- „Tuňákové steaky jsou oblíbené zejména do zeleninových salátů i těstovinových salátů. Stále více roste obliba tuňákových steaků v teplé kuchyni, hodí se skvěle do asijských pokmrmů, na tortilly nebo s rýží," uvádí možnosti použití nejhodnotnějšího typu konzervy René Řiháček z Rio Mare.
Jak obsah plechovky proměnit na poslední chvíli v plnohodnoté jídlo?
1. Rychlovka: tuňák a těstoviny
Chcete-li těstovinové večeři dodat pořádnou porci bílkovin, přidejte plechovku tuňáka. Ve směsi s majonézou připravíte oblíbený studený salát, který oceníte především v horkých letních dnech, kdy není chuť na větší vaření.
- V teplé variantě se hodí k zelenině krátce opékané na pánvi, do omáček i k zapečení pod vrstvou sýra. Pokud zrovna nemáte chuť na těstoviny, ke stejné úpravě do trouby se výborně hodí i brambory.
2. Populární sendvič: tuňák a pečivo
Sendviče miluje každý. Obměňte klasický pan bagnat a ančovičky nahraďte tuňákem z konzervy.
- Nebo zkuste avokádový toast s tuňákem. Rozmačkejte avokádo s olivovým olejem, solí a pepřem a pak do něj opatrně vmíchejte plechovku tuňáka. Pochutnáte si dvojnásobně.
- Můžete také udělat burger s tuňákovými placičkami a domácí majonézou.

3. Lahodný salát: tuňák a zelenina
S plechovkou tuňáka v olivovém oleji a zeleninou svedete hodně muziky. Své by o tom mohli vyprávět v Provence na jihu Francie, kde plechovku tuňáka najdete snad v každé spíži.
- Tuňák zde přichází na stůl spolu s jednoduchými saláty ze zelených listů, zralých rajčat a další sezonní zeleniny či s krátce blanšírovanými zelenými fazolkami doplněnými olejovou zálivkou. Takové saláty se podávají jako předkrmy nebo lehký oběd.
- K jejich sytějším obměnám patří světoznámý salát niçoise s vejci a olivami.

4. Klasika: tuňák a vejce
Tato kombinace slibujeme vašemu jídelníčku hned dvojnásobnou porci bílkovin.
- Kromě již zmiňovaného nicejského salátu využijete tuňáka s vejci také v sendvičích či pomazánkách.
- Nemůžeme opomenout ani italskou delikatesu vitello tonnato. Proslulý pokrm z vařeného telecího s omáčkou z čerstvé majonézy, sardelek, tuňáka a kaparů se dokonale hodí jako luxusní předkrm pro horké dny.
- Kousky tuňáka obohatí také frittatu.
5. Blesková pomazánka: tuňák a krémový sýr
Plechovka tuňáka smíchaná s krémovým sýrem vytvoří pomazánku, kterou můžete mazat na pečivo, podávat s kousky zeleniny nebo jí plnit tortillové wrapy.
- Tuňákovou pomazánku můžete ji také použít jako náplň trojhránků, které upečete dozlatova v troubě.
6. K zasycení: tuňák a luštěniny
Místo jedné konzervy otevřete dvě, nebudete litovat: Tuňák a luštěniny tvoří silný tandem plný bílkovin, který zasytí.
- Nejčastěji se tuňák podává v kombinaci s bílými máslovými fazolemi. Pokud z nich připravujete salát, zkuste je předem opéct z obou stran dokřupava na olivovém oleji, jako to dělá Jamie Oliver.
- Z dalších luštěnin se tuňák hodí také k cizrně nebo černé čočce beluga, která po uvaření zůstává pevná.
- Tuňáka můžete pro větší sytost přimíchat také do husté fazolové polévky místo klobásy.
Zdroj: Apetit, Gui Gedda, Marie-Pierre Moineová – Provence. Škola provensálské kuchyně, Jamier Oliver – 5 ingrediencí, Epicurious.com
Recepty























