Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dokonale šťavnaté kuře se šťouchanými bramborami

Pečené kuře patří k nejoblíbenějším jídlům na rodinný oběd. Co zkusit kuře v biokvalitě s výraznou vůni tymiánu?
Vydání: 2009/9
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
+ aspoň 6 hodin na odležení, pečení 1¼ hodiny
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kuře (pokud možno v biokvalitě nebo aspoň Selské kuře)
    • 200 g soli
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 snítka tymiánu nebo 1 bobkový list
    • 100 g másla

    Na šťouchané brambory
    • 400 g brambor, oloupaných
    • 30 g másla
    • 1 cibule, nadrobno pokrájená
    • 50 ml mléka, horkého
    • 50 ml smetany
    • sůl

Příprava jídla

1 Do velkého hrnce nebo mísy nalijte asi litr vroucí vody, rozpusťte v něm sůl, cukr a vhoďte bylinu. Dolijte asi třemi litry studené vody, nechte vychladnout a pak do roztoku ponořte kuře. Podle potřeby dolijte studenou vodou tak, aby bylo celé kuře potopené, a nechte aspoň šest hodin odležet.

2 Předehřejte troubu na 200 ºC. Kuře vytáhněte z vody a osušte. Položte ho prsíčky nahoru do pekáče, poklaďte pokrájeným máslem, podlijte asi 100 ml vody a pečte 15 minut. Pak troubu stáhněte na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut. Kuře otočte, opět zvyšte teplotu v troubě na 200 stupňů a nechte ho zezlátnout.

3 Mezitím začněte připravovat brambory. Uvařte je v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Ve velké pánvi osmahněte na másle cibuli, měla by trochu zezlátnout. Pak na ni nasypte slité brambory, vlijte asi polovinu smetany smíchané s mlékem a pomocí šťouchadla na brambory lehce rozšťouchejte. Asi čtyři minuty za občasného promíchání opékejte, pak vmíchejte zbytek mléčné směsi a podle potřeby dosolte. Kuře naporcujte a podávejte s bramborami.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Oběd ze zahrádky

Oběd ze zahrádky

Kuřecí prsa plněná sýrem s modrou plísní

Z podzimní zahrádky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
funguje to! kuriatko bolo skvele!

Přidat komentář