Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový dort se švestkami a armagnacem

Nalaďte se na veselou notu s pořádně opilým dezertem.
Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy:
Namáčení: přes noc
Pečení: 15 minut
P
Dort

Ingredience

    • 6 velkých vajec
    • 150 g třtinového cukru
    • 50 g kakaa holandského typu

    Na náplň
    • 400 g odpeckovaných sušených švestek, propláchnutých horkou vodou
    • 120 ml armagnacu (lze nahradit brandy)
    • 1 lžíce smetany ke šlehání

    Na dokončení
    • 150 g tmavé čokolády (75 % kakaové hmoty), rozlámané na kousky
    • 1 lžíce smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Švestky namočte přes noc do armagnacu. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky s cukrem šlehejte asi 3 minuty, až směs zesvětlá a začne houstnout. Jemně do nich vpravte kakao. Z bílků ušlehejte sníh, až se tvoří špičky, ale ještě není zcela tuhý. Opatrně ho postupně obracením zamíchejte do žloutkové směsi tak, abyste nepřišli o žádný vešlehaný vzduch. Rozdělte těsto do dvou dortových forem o průměru 20 cm a pečte v troubě předehřáté na 180 °C patnáct minut, až těsto uprostřed vyběhne a bude lehce pružné. Vyjměte ho a nelekněte se, že skoro hned spadne. Nechte korpusy vychladnout ve formě a pak jemně vyklopte.

2 Na náplň si dejte stranou deset až dvanáct nejhezčích švestek. Zbylé švestky i s armagnacem, v němž se máčely, rozmixujte. Přimíchejte smetanu.

3 Jeden plát korpusu opatrně přeneste na servírovací talíř. Stejnoměrně pokryjte švestkovým pyré a přiklopte druhým plátem korpusu.

4 Nad horkou vodní lázní rozpusťte v kovové míse čokoládu, trvá to asi 5 minut. Sejměte a míchejte další asi 3 minuty. Nyní ve směsi obalte odložené celé švestky a dejte na pečicí papír ztuhnout. Do zbylé čokoládové směsi zamíchejte smetanu a rozetřete na dort. Ozdobte švestkami a uchovejte v chladničce zakryté potravinovou fólií až do doby podávání.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář