Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový dort se švestkami a armagnacem

Čokoládový dort se švestkami a armagnacem

3.4/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4069 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 499 g
Tuky 144 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nalaďte se na veselou notu s pořádně opilým dezertem.

Související recepty

Suroviny

vejce 6 ks
třtinový cukr 150 g
Na náplň
sušené švestky 400 g
odpeckované, propláchnuté horkou vodou
armaňak 120 ml
lze nahradit brandy
Na dokončení
tmavá čokoláda 150 g
75% kakaové hmoty, na kousky

Postup

1

Švestky namočte přes noc do armagnacu. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky s cukrem šlehejte asi 3 minuty, až směs zesvětlá a začne houstnout. Jemně do nich vpravte kakao. Z bílků ušlehejte sníh, až se tvoří špičky, ale ještě není zcela tuhý. Opatrně ho postupně obracením zamíchejte do žloutkové směsi tak, abyste nepřišli o žádný vešlehaný vzduch. Rozdělte těsto do dvou dortových forem o průměru 20 cm a pečte v troubě předehřáté na 180 °C patnáct minut, až těsto uprostřed vyběhne a bude lehce pružné. Vyjměte ho a nelekněte se, že skoro hned spadne. Nechte korpusy vychladnout ve formě a pak jemně vyklopte.

2

Na náplň si dejte stranou deset až dvanáct nejhezčích švestek. Zbylé švestky i s armagnacem, v němž se máčely, rozmixujte. Přimíchejte smetanu.

3

Jeden plát korpusu opatrně přeneste na servírovací talíř. Stejnoměrně pokryjte švestkovým pyré a přiklopte druhým plátem korpusu.

4

Nad horkou vodní lázní rozpusťte v kovové míse čokoládu, trvá to asi 5 minut. Sejměte a míchejte další asi 3 minuty. Nyní ve směsi obalte odložené celé švestky a dejte na pečicí papír ztuhnout. Do zbylé čokoládové směsi zamíchejte smetanu a rozetřete na dort. Ozdobte švestkami a uchovejte v chladničce zakryté potravinovou fólií až do doby podávání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...