0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort se švestkami a armagnacem

Čokoládový dort se švestkami a armagnacem

3.6/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4069 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 499 g
Tuky 144 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nalaďte se na veselou notu s pořádně opilým dezertem.

Suroviny

vejce 6 ks
třtinový cukr 150 g
kakao holandského typu 50 g
Na náplň
sušené švestky 400 g
odpeckované, propláchnuté horkou vodou
armaňak 120 ml
lze nahradit brandy
Na dokončení
tmavá čokoláda 150 g
75% kakaové hmoty, na kousky

1 Švestky namočte přes noc do armagnacu. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky s cukrem šlehejte asi 3 minuty, až směs zesvětlá a začne houstnout. Jemně do nich vpravte kakao. Z bílků ušlehejte sníh, až se tvoří špičky, ale ještě není zcela tuhý. Opatrně ho postupně obracením zamíchejte do žloutkové směsi tak, abyste nepřišli o žádný vešlehaný vzduch. Rozdělte těsto do dvou dortových forem o průměru 20 cm a pečte v troubě předehřáté na 180 °C patnáct minut, až těsto uprostřed vyběhne a bude lehce pružné. Vyjměte ho a nelekněte se, že skoro hned spadne. Nechte korpusy vychladnout ve formě a pak jemně vyklopte.

2 Na náplň si dejte stranou deset až dvanáct nejhezčích švestek. Zbylé švestky i s armagnacem, v němž se máčely, rozmixujte. Přimíchejte smetanu.

3 Jeden plát korpusu opatrně přeneste na servírovací talíř. Stejnoměrně pokryjte švestkovým pyré a přiklopte druhým plátem korpusu.

4 Nad horkou vodní lázní rozpusťte v kovové míse čokoládu, trvá to asi 5 minut. Sejměte a míchejte další asi 3 minuty. Nyní ve směsi obalte odložené celé švestky a dejte na pečicí papír ztuhnout. Do zbylé čokoládové směsi zamíchejte smetanu a rozetřete na dort. Ozdobte švestkami a uchovejte v chladničce zakryté potravinovou fólií až do doby podávání.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč