Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Božský věnec s brusinkami

Snídejte hravě - těsto s náplní si připravte s předstihem a ráno ho jen upečte.

Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: přes noc
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Česká

Ingredience

    • 500 g listového těsta pokojové teploty
    • 15 g hladké mouky + na posypání pracovní plochy
    • 50 g másla pokojové teploty
    • 50 g krupicového cukru
    • 2 středně velká vejce
    • 50 g mletých mandlí
    • pár kapek vanilkového extraktu
    • 3 lžíce meruňkové marmelády
    • 8 lžic moučkového cukru, prosátého
    • 25 sušených brusinek
    • 15 g mandlových lupínků

Příprava jídla

1 Listové těsto rozválejte na obdélník o síle mince. Pak ho podélně rozpulte na dvě stejně velké části. Z každého obdélníku odřízněte (po kratší straně) pěticentimetrový proužek a ten uschovejte v ledničce.

2 Máslo vyšlehejte s cukrem na světlý krém. Do hrníčku rozklepněte jedno z vajec, lehce prošlehejte a pak přimíchejte k máslové směsi. Nakonec k ní přidejte také mandle, mouku a vanilkový extrakt.

3 Máslovou směs s mandlemi si rozdělte na poloviny. Každou z nich naneste na jeden obdélník těsta – vždy podél delšího okraje a tak, aby zabrala jen polovinu plochy. Zbytek těsta potřete marmeládou. Rozklepněte i druhé vejce a potřete jím okraje těsta, a pak ho od delší strany zarolujte.

4 Vzniklé rolky vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem do věnce. V místě, kde se rolky stýkají, těsto přimáčkněte, potřete vajíčkem a ještě přelepte připravenými pěticentimetrovými proužky.

5 Věnec dejte přes noc do lednice, následující den ho potřete zbylým vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 20–25 minut do krásné zlaté barvy. Nechte zchladnout.

6 Moučkový cukr rozmíchejte se dvěma lžičkami teplé vody dohladka. Polevou ozdobte věnec, posypte ho brusinkami a plátky mandlí. Podávejte pokrájené na plátky.

NĚCO NAVÍC
Do věnce můžete dát také rybízovou marmeládu a vanilkový extrakt zaměnit za pár kapek rumu. Jako poleva je báječná i čokoláda.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.

REKLAMA

Přidat komentář