Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Maso s hříbky a bramborovými kuličkami

S čerstvými hříbky dušenými na másle vynikne telecí, ale i vepřové řízky a kotlety.
Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Více než hodinu
+ dušení 2 hodiny Smažení: 5 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 5 hovězích roštěnek (telecích řízků), celkem 750 g
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 20 g hladké mouky
    • 100 g másla nebo oleje
    • 80 g cibule, nakrájené nadrobno
    • 300 ml hovězího vývaru nebo vody
    • 10 g sušených hub, namočených
    • 70 ml smetany ke šlehání
    NA KULIČKY
    • 1 kg moučných brambor, varný typ C
    • 2 žloutky + sůl
    • 30 g hladké mouky na obalení
    • 375 ml oleje na smažení
    • hrst petrželky, nasekané

Příprava jídla

1 Roštěnky otřete utěrkou, nasekněte špičkou nože okraje, aby se nekroutily, osolte, naklepejte, opepřete a poprašte moukou. Oklepněte a zprudka postupně minutu až dvě opékejte po obou stranách na polovině oleje, potom vraťte zpět. V pánvi zpěňte na zbylém tuku cibuli a přesuňte ji na opečené roštěnky. Zalijte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby nebyly zcela potopené, a přiklopené duste asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem či vodou. Asi 20 minut před koncem přidejte houby a doduste doměkka.

2 Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a horké prolisujte. Zpracujte rychle se žloutky a solí na váleček a nakrájejte ho na kousky. Vytvarujte kuličky, obalte je lehce moukou a ihned smažte v rozpáleném oleji, asi 2 minuty (jen dožluta) a odsajte tuk.

3 Měkké maso přendejte na mísu či do kastrolu a přikryjte. Do šťávy vmíchejte smetanu, povařte 5 minut a nalijte na řízky. Podávejte s kuličkami a petrželkou.

TIPY & TRIKY
Plátky masa osolte a pak naklepejte. Sůl se dostane hlouběji a maso bude chutnější. Mouka z roštěnek (stačí je obalit z jedné strany a opékat nejdříve tu bez mouky) zahustí šťávu. Cibule se dělá zvlášť, aby se přichycená mouka nespálila.

Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houby v kuchyni

Přidat komentář