0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maso s hříbky a bramborovými kuličkami

Maso s hříbky a bramborovými kuličkami

3.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6218 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 256 g
Tuky 528 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
S čerstvými hříbky dušenými na másle vynikne telecí, ale i vepřové řízky a kotlety.

Suroviny

5 ks
hovězí roštěnka lze nahradim i telecíma řízkama, celkem 750 g
sůl
mouka pšeničná hladká 20 g
máslo 100 g
či olej
cibule 80 g
nadrobno
vývar hovězí 300 ml
či voda
houby 10 g
sušené, namočené
smetana ke šlehání 70 ml
Na kuličky
brambory 1 kg
moučné, varný typ C
žloutek 2 ks
sůl
mouka pšeničná hladká 30 g
na obal
olej 375 ml
na smažení
petrželka 1 hrst
nasekaná
1 Roštěnky otřete utěrkou, nasekněte špičkou nože okraje, aby se nekroutily, osolte, naklepejte, opepřete a poprašte moukou. Oklepněte a zprudka postupně minutu až dvě opékejte po obou stranách na polovině oleje, potom vraťte zpět. V pánvi zpěňte na zbylém tuku cibuli a přesuňte ji na opečené roštěnky. Zalijte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby nebyly zcela potopené, a přiklopené duste asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem či vodou. Asi 20 minut před koncem přidejte houby a doduste doměkka.

2 Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a horké prolisujte. Zpracujte rychle se žloutky a solí na váleček a nakrájejte ho na kousky. Vytvarujte kuličky, obalte je lehce moukou a ihned smažte v rozpáleném oleji, asi 2 minuty (jen dožluta) a odsajte tuk.

3 Měkké maso přendejte na mísu či do kastrolu a přikryjte. Do šťávy vmíchejte smetanu, povařte 5 minut a nalijte na řízky. Podávejte s kuličkami a petrželkou.

TIPY & TRIKY
Plátky masa osolte a pak naklepejte. Sůl se dostane hlouběji a maso bude chutnější. Mouka z roštěnek (stačí je obalit z jedné strany a opékat nejdříve tu bez mouky) zahustí šťávu. Cibule se dělá zvlášť, aby se přichycená mouka nespálila.

Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit