S čerstvými hříbky dušenými na másle vynikne telecí, ale i vepřové řízky a kotlety.
Suroviny
5
ks
hovězí roštěnka lze nahradim i telecíma řízkama, celkem 750 g
sůl
máslo
100
g
či olej
cibule
80
g
nadrobno
vývar hovězí
300
ml
či voda
houby
10
g
sušené, namočené
smetana ke šlehání
70
ml
Na kuličky
brambory
1
kg
moučné, varný typ C
žloutek
2
ks
sůl
na obal
olej
375
ml
na smažení
petrželka
1
hrst
nasekaná
Postup
1
1 Roštěnky otřete utěrkou, nasekněte špičkou nože okraje, aby se nekroutily, osolte, naklepejte, opepřete a poprašte moukou. Oklepněte a zprudka postupně minutu až dvě opékejte po obou stranách na polovině oleje, potom vraťte zpět. V pánvi zpěňte na zbylém tuku cibuli a přesuňte ji na opečené roštěnky. Zalijte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby nebyly zcela potopené, a přiklopené duste asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem či vodou. Asi 20 minut před koncem přidejte houby a doduste doměkka.
2 Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a horké prolisujte. Zpracujte rychle se žloutky a solí na váleček a nakrájejte ho na kousky. Vytvarujte kuličky, obalte je lehce moukou a ihned smažte v rozpáleném oleji, asi 2 minuty (jen dožluta) a odsajte tuk.
3 Měkké maso přendejte na mísu či do kastrolu a přikryjte. Do šťávy vmíchejte smetanu, povařte 5 minut a nalijte na řízky. Podávejte s kuličkami a petrželkou.
TIPY & TRIKY
Plátky masa osolte a pak naklepejte. Sůl se dostane hlouběji a maso bude chutnější. Mouka z roštěnek (stačí je obalit z jedné strany a opékat nejdříve tu bez mouky) zahustí šťávu. Cibule se dělá zvlášť, aby se přichycená mouka nespálila.
Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová
2 Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a horké prolisujte. Zpracujte rychle se žloutky a solí na váleček a nakrájejte ho na kousky. Vytvarujte kuličky, obalte je lehce moukou a ihned smažte v rozpáleném oleji, asi 2 minuty (jen dožluta) a odsajte tuk.
3 Měkké maso přendejte na mísu či do kastrolu a přikryjte. Do šťávy vmíchejte smetanu, povařte 5 minut a nalijte na řízky. Podávejte s kuličkami a petrželkou.
TIPY & TRIKY
Plátky masa osolte a pak naklepejte. Sůl se dostane hlouběji a maso bude chutnější. Mouka z roštěnek (stačí je obalit z jedné strany a opékat nejdříve tu bez mouky) zahustí šťávu. Cibule se dělá zvlášť, aby se přichycená mouka nespálila.
Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )