0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maso s hříbky a bramborovými kuličkami

Maso s hříbky a bramborovými kuličkami

3.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6218 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 256 g
Tuky 528 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
S čerstvými hříbky dušenými na másle vynikne telecí, ale i vepřové řízky a kotlety.

Suroviny

5 ks
hovězí roštěnka lze nahradim i telecíma řízkama, celkem 750 g
sůl
mouka pšeničná hladká 20 g
máslo 100 g
či olej
cibule 80 g
nadrobno
vývar hovězí 300 ml
či voda
houby 10 g
sušené, namočené
Na kuličky
brambory 1 kg
moučné, varný typ C
žloutek 2 ks
sůl
mouka pšeničná hladká 30 g
na obal
olej 375 ml
na smažení
petrželka 1 hrst
nasekaná
1 Roštěnky otřete utěrkou, nasekněte špičkou nože okraje, aby se nekroutily, osolte, naklepejte, opepřete a poprašte moukou. Oklepněte a zprudka postupně minutu až dvě opékejte po obou stranách na polovině oleje, potom vraťte zpět. V pánvi zpěňte na zbylém tuku cibuli a přesuňte ji na opečené roštěnky. Zalijte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby nebyly zcela potopené, a přiklopené duste asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem či vodou. Asi 20 minut před koncem přidejte houby a doduste doměkka.

2 Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a horké prolisujte. Zpracujte rychle se žloutky a solí na váleček a nakrájejte ho na kousky. Vytvarujte kuličky, obalte je lehce moukou a ihned smažte v rozpáleném oleji, asi 2 minuty (jen dožluta) a odsajte tuk.

3 Měkké maso přendejte na mísu či do kastrolu a přikryjte. Do šťávy vmíchejte smetanu, povařte 5 minut a nalijte na řízky. Podávejte s kuličkami a petrželkou.

TIPY & TRIKY
Plátky masa osolte a pak naklepejte. Sůl se dostane hlouběji a maso bude chutnější. Mouka z roštěnek (stačí je obalit z jedné strany a opékat nejdříve tu bez mouky) zahustí šťávu. Cibule se dělá zvlášť, aby se přichycená mouka nespálila.

Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč