
Šalotková polévka se špenátovým pestem
Každý ze strávníků si vmíchá špenátové pesto podle své chuti.
Vydání: 2010/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 30 minut
Vaření: 30 minut
P
Ingredience
- 2–3 lžíce másla
- 10 velkých protáhlých šalotek (nebo 20 malých kulatých), oloupaných a nakrájených nadrobno
- 3 celé oloupané stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu nebo špetka sušeného
- 2 bobkové listy
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno + další při dokončení
- 200 g mražených špenátových listů (například Bonduelle)
Příprava jídla
1 Na másle zvolna opékejte šalotku a česnek asi 5 minut dorůžova. Přidejte tymián, bobkový list, brambory, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte bublat ještě 20 minut.
2 Přidejte smetanu, znovu přiveďte k varu a vypněte. Vyhoďte tymián a bobkový list a rozmixujte dohladka. (Můžete ji ještě protřít hustým sítem.) Osolte a opepřete.
3 Na špenátové pesto opékejte velmi pomalu na másle nasekaný česnek, minuta stačí. Přidejte chilli, špenát, smetanu, osolte, přiklopte a duste asi 5 minut, až špenát povolí. Vypněte, vmíchejte parmazán, půlku drceného stroužku česneku a rozmixujte.
4 Při podávání polévku ozdobte lžící špenátového krému. Zbytek pesta servírujte vedle, aby si každý mohl ještě sám přidat.
2 Přidejte smetanu, znovu přiveďte k varu a vypněte. Vyhoďte tymián a bobkový list a rozmixujte dohladka. (Můžete ji ještě protřít hustým sítem.) Osolte a opepřete.
3 Na špenátové pesto opékejte velmi pomalu na másle nasekaný česnek, minuta stačí. Přidejte chilli, špenát, smetanu, osolte, přiklopte a duste asi 5 minut, až špenát povolí. Vypněte, vmíchejte parmazán, půlku drceného stroužku česneku a rozmixujte.
4 Při podávání polévku ozdobte lžící špenátového krému. Zbytek pesta servírujte vedle, aby si každý mohl ještě sám přidat.
Přidat komentář