Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Alsaské zelí

Tomuto pokrmu se podle kysaného zelí také říká choucroute (čti šukrut, název je od německého sauerkraut) a každá hospodyně má svůj recept. Zapíjejte pivem!

Vydání: 2011/2
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H30M
Pečení 2:30
Maso Středoevropská

Ingredience

    • 1 lžíce sádla
    • 300 g uzeného bůčku
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1,5 kg kysaného zelí, scezeného
    • bouquet garni složený ze 3 bobkových listů, 2 hřebíčků, 2 lžiček jalovce, 1 lžičky celého pepře
    • 350 ml ryzlinku nebo jiného suchého bílého vína
    • 4 uzené kotlety
    • 8 malých klobásek, třeba bavorských
    • 2 běžné klobásy, mírně paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
    • vařené brambory a dijonská hořčice k podávání

Příprava jídla

1 Bůček nakrájejte na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova, na závěr přidejte cibuli a míchejte asi 3 minuty, až zesklovatí. Vmíchejte zelí, bouquet garni a víno. Přiveďte k varu a dvě třetiny rozložte do pekáčku. Poklaďte kotletami a klobáskami a na to rozložte zbytek zelí. Přiklopte a pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.

2 Potom odklopte, vytahejte klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečte dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.

NĚCO NAVÍC
V některých variantách se přidává uzené koleno nebo žebra a také různé druhy párků. Toto tradiční zimní jídlo z hornatého kraje se proměňuje právě podle toho, jaké uzeniny do něj použijete. Někomu bude chutnat ostrá papriková klobása, jiný zase ocení jemnější šunkovou nebo ostravskou. Vždy však nakupujte u osvědčeného řezníka.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snová kaše s uzeným a kyselými okurkami

Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

Glazovaná uzená kotleta nebo rolka

Uzená krkovička a kuřecí paličky nadivoko

Bostonské pečené fazole

REKLAMA

Přidat komentář